Bronzová plastika zobrazuje historické jádro královského města

UHERSKÝ BROD - Ouverturou uplynulých Bílokarpatských slavností bylo slavnostní odhalení a posvěcení bronzové plastiky historického jádra královského města. Ta zobrazuje třináct detailů budov z doby, kdy v Uherském Brodě žil Jan Amos Komenský.

Cestu od myšlenky k hotovému dílu poznamenal nečekaný nezájem zahraničního sponzora a koronavirová pandemie. Bronzovou plastiku tak nakonec muselo ze svého rozpočtu zaplatit město.

Byl bych hrozně rád, kdyby se každý občan nebo návštěvník u toho modelu zastavil, prohlédl si ho a uvědomil si, že Uherský Brod bylo velmi významné pohraniční město. Je pravda, že schytalo celou řadu nepříjemností a nájezdů, ale už od založení Přemyslem Otakarem II. hrálo významnou roli obránce moravských hranic,uvedl místostarosta Uherského Brodu Petr Vrána.

Brod v 17. století chránil zeměpanský hrad, Vítkovská a Bílá bašta, předsunutá obranná věž, Hradišťská, Nivnická a Těšovská brána. Na modelu stojí také Komenského rodný dům radnice, Českobratrský sbor a věž, kostel Mistra Jana Husa dominikánský klášter a Panský dům.

Nejtěžší bylo identifikovat podobu hradu, protože se nezachovaly žádné podklady, ani první písemná zmínka. Až v mladších časech bylo oznámeno, že existovala vysoká válcová věž na východní straně hradu,popsal jistá úskalí autor grafického návrhu plastiky Milan Bouda.

Model historického jádra města, který posvětil Svatopluk Pavlica, je česko-slovenským dílem. Kamenný podstavec je z Čech, model vyrobili na Slovensku. „Pro mě to bylo náročné v tom, že jsem musel plošnou grafickou formu převést do trojrozměrné podoby. Musel jsem samozřejmě respektovat historické reálie a vyzdvihnout těch třináct míst. Náročná byla také tvorba textu – bylo to vůbec poprvé, kdy jsem realizoval Braillovo písmo,“ dodal sochař díla Igor Mosný.

Na video ze slavnostního odhalení plastiky se můžete podívat na začátku článku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x