Jakými pocity vás naplňují první zralé plody?
Jako vždy výbornými. Letos sice pěstujeme na menší ploše, než tomu bylo v minulosti, roků přibývá, ale to nevadí. Myslím, že letošní jahody budou zase výborné.
Čím výborné?
Jsou špičkové jakosti, velké a je jich na keřících opravdu hodně.
A hlavně se na ně jde brzo. Od 18. května…
To je skutečně hodně časný termín startu sběru. Za pětatřicet let tomu tak bylo, pokud bylo, jen v naprosto ojedinělých případech.
Čím to, že jsou právě jahody tak vyhledávané?
Prostě a jednoduše, tohle ovoce má vše, co mít má. Krásný vzhled, sladkost, ale také jsou zdravé. Především, ale zdaleka nejen pro vysoký obsah vitamínů a minerálů.
Poradíte, jak je máte rád vy?
Pro mne je nejlepší jahoda čerstvě utržená, prostě jen tak. Což asi neobjevuji nic nového.
A co takhle jahody se šlehačkou?
Jistě, velikánská pochutina, nechal bych to fanouškům na Wimbledonu, tam je to obrovská tradice, ale proč ne, kombinace to rozhodně není špatná. U nás umíme i jiné dobroty včetně jahodových koláčů nebo následně džemů.
Nazval jsem vás „jahodomanem“, ale člověk přece musí žít i něčím jiným, třebaže tu necháváte i v osmdesáti spoustu sil a času. Tak co vás baví nejahodového?
To označení určitě sedí, to je fakt. Jinak je pro mne radost jakýkoliv pohyb. Ponejvíce na kole, ujel jsem v minulosti spoustu kilometrů na klasice, teď už si pomáhám elektrokolem.
Takže sportu zdar a cyklistice zvlášť?
Anebo taky, cyklistice zdar a jahodám zvlášť, pořád je to moje láska i vášeň, chcete-li.