Čas jahod je tady. Letos si pospíšily. Zhruba o dva týdny

Foto: zlin.cz
HOLEŠOV - Už se červenají, rychle dozrávají a samozřejmě lákají k samosběru. Kdo by neměl rád jahody, sladké, velké, oblíbené, dětmi i dospělými milované. Pěstujeme je rádi na zahrádkách, kde se jim zpravidla daří. Na plantážích v těsném sousedství Holešova se oblíbenému ovoci věnuje už 35 let Jaroslav Valenta. Letos sice na menší výměře, než tomu bylo v minulosti, ale jako vždy za velkého zájmu lidí zblízka i ze vzdálenějších míst, kteří se už nemohou dočkat tradičního samosběru. S asi nejznámějším "jahodomanem" Zlínského kraje vždy stojí za to ztratit pár slov.

Jakými pocity vás naplňují první zralé plody?

Jako vždy výbornými. Letos sice pěstujeme na menší ploše, než tomu bylo v minulosti, roků přibývá, ale to nevadí. Myslím, že letošní jahody budou zase výborné.

Čím výborné?

Jsou špičkové jakosti, velké a je jich na keřících opravdu hodně.

A hlavně se na ně jde brzo. Od 18. května…

To je skutečně hodně časný termín startu sběru. Za pětatřicet let tomu tak bylo, pokud bylo, jen v naprosto ojedinělých případech.

Čím to, že jsou právě jahody tak vyhledávané?

Prostě a jednoduše, tohle ovoce má vše, co mít má. Krásný vzhled, sladkost, ale také jsou zdravé. Především, ale zdaleka nejen pro vysoký obsah vitamínů a minerálů.

Poradíte, jak je máte rád vy?

Pro mne je nejlepší jahoda čerstvě utržená, prostě jen tak. Což asi neobjevuji nic nového.

A co takhle jahody se šlehačkou?

Jistě, velikánská pochutina, nechal bych to fanouškům na Wimbledonu, tam je to obrovská tradice, ale proč ne, kombinace to rozhodně není špatná. U nás umíme i jiné dobroty včetně jahodových koláčů nebo následně džemů.

Nazval jsem vás „jahodomanem“, ale člověk přece musí žít i něčím jiným, třebaže tu necháváte i v osmdesáti spoustu sil a času. Tak co vás baví nejahodového?

To označení určitě sedí, to je fakt. Jinak je pro mne radost jakýkoliv pohyb. Ponejvíce na kole, ujel jsem v minulosti spoustu kilometrů na klasice, teď už si pomáhám elektrokolem.

Takže sportu zdar a cyklistice zvlášť?

Anebo taky, cyklistice zdar a jahodám zvlášť, pořád je to moje láska i vášeň, chcete-li.

Zobrazit fotogalerii >>