Čas jahod je tady, samosběr na holešovské plantáži může začít

Foto: zlin.cz
HOLEŠOV - A je to tady. Jako vždy, když květen předává vládu prvnímu letnímu měsíci červnu. Na šesti hektarech jahodové plantáže před Holešovem začíná být tradičně touto dobou hodně rušno. Jahody rychle dozrávají, jejich sběr může začít.

Ano, sběr, ale také samosběr. Brigádníci začnou sbírat sladké plody na samém kraji června, povětšinou zamíří na zlínské tržiště, provizorně umístěné na parkovišti na dohled od rekonstruovaného tržiště Pod Kaštany. Zájemci je najdou ale i jinde v okolí.

„Naším cílem je, aby byly jahody jen hodinu dvě po sběru v nejčerstvějším stavu u zájemců,“ popisuje jako každoročně spolumajitel plantáže Jaroslav Valenta.

Velmi oblíbený je ovšem také samosběr. Lenka Měrková má na starost veškerý provoz, od brigádníků až po samosběrače. Začíná jí nejnáročnější období roku.

„Jedna věc je důležitá, od loňska jsme zachovali ceny. Tedy lidé si mohou přijet nasbírat jahody podle kvality v cenách od 100 do 600 korun. Základem je nasbírat a zaplatit alespoň tři a půl kila dobrot, podle chuti mohu mlsat přímo mezi řádky, košíky rádi dodáme, kdyby neměli vlastní nádoby,“ říká Jaroslav Valenta. Mimochodem s pěstováním začal už v roce 1968 a teď s přibývajícím věkem, ale neubývajícími silami, hledá někoho, kdo by v jeho šlépějích pokračoval.

Vlastní samosběr pro veřejnost letos začne od osmé hodiny ranní v pátek 3. června, dostane se na každého, sběrači se mohou na plantáž vydat až do 6. července, což je zatím kvalifikovaný odhad.

„Teď nám dozrála první odrůda, moje nejoblíbenější rumba, postupně se dostane i na čtyři další odrůdy. Každá je specifická, všechny jsou ale výborné,“ dodává paní Lenka.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x