Čekání na místo v domově pro seniory nebude tak dlouhé, slibuje kraj

Ilustrační foto (Foto: Zlínský kraj)
ZLÍN - Nový Krajský informační systém sociálních služeb (KISSOS), který zpracovává Zlínský kraj, zajistí větší přehlednost evidovaných žádostí o umístění v domovech pro seniory a v domovech se zvláštním režimem. Tím se zároveň urychlí vyřizování těchto žádostí, informovala server Zlin.cz Helena Mráčková ze zlínského hejtmanství.

„Zatímco na konci února 2019 bylo v těchto domovech evidováno 2654 žádostí, k 1. červnu 2020 to bylo 1443 žádostí. Provedli jsme totiž revizi oprávněných žádostí a aktuální stav se tím zpřehlednil a značně zredukoval,“ sdělila Michaela Blahová, radní Zlínského kraje pro sociální záležitosti, rodinnou politiku a neziskový sektor. Čísla se týkají krajem zřizovaných příspěvkových organizací, kdy kraj zřizuje 13 služeb domovů pro seniory s celkovou kapacitou 1258 lůžek (na ně se k 1.6.2020 vztahovalo 978 žádostí) a dále šest služeb domova se zvláštním režimem s kapacitou 284 lůžek (evidováno je 465 žádostí).

„Problém spočívá v tom, že zájemce má obvykle podánu žádost do více domovů, včetně těch, které nezřizuje kraj, a v okamžiku možného přijetí se často stává, že až dvacátý žadatel v pořadí je připraven lůžko opravdu obsadit. Tím se celá situace samozřejmě značně znepřehledňuje. Proto je naším cílem co nejdříve zprovoznit systém KISSOS,“ informovala Blahová.

Kraj registruje zvyšující se poptávku po domovech se zvláštním režimem, na kterou reaguje renovacemi stávajících zařízení i budováním nových oddělení. „V roce 2018 jsme rekonstruovali 32 lůžek v domově se zvláštním režimem v Uherském Hradišti za 4,6 milionů korun, v roce 2019 to byla rekonstrukce 27 lůžek v Nezdenicích za 28 milionů korun a nyní probíhá úprava prostor pro vznik oddělení s 28 lůžky v Uherském Hradišti za téměř devět milionů korun,“ upřesnila radní.

Protože se zvyšuje zájem obcí na výstavbu zařízení pro seniory, jak je tomu například v Hovězí, Zlínský kraj si chtěl také zmapovat případný zájem místních samospráv o eventuální převzetí domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem dosud zřizovaných krajem. Zástupci kraje proto jednali se všemi městy či obcemi, na jejichž území jsou tato krajská zařízení provozována, konkrétně to jsou města: Valašské Meziříčí, Uherský Ostroh, Luhačovice, Rožnov pod Radhoštěm, Buchlovice, Nezdenice, Lukov, Uherské Hradiště, Karolinka, Napajedla, Vsetín, Zlín a Loučka.  „Zatím projevila zájem obec Lukov, ovšem kvůli koronaviru se jednání v této věci prozatím zastavila,“ sdělila Michaela Blahová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x