Cenu hejtmana Zlínského kraje letos získalo sedm osobností, jedna putuje na Slovensko

foto: Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ – Letošní Cenu hejtmana Zlínského kraje získalo sedm osobností. Jsou mezi nimi lidé, kteří působí ve zdravotnictví, podporují kulturu, sport, nebo se zajímají o sociální služby. Mezi oceněnými je ale i župan Trenčínského kraje.

„Kolem nás žije spousta nadaných, obětavých a inspirativních osobností. Ať už jsou to nositelé lidových tradic a řemesel, lidé, pro něž se péče o druhé stala posláním, nebo třeba manažeři či podnikatelé, kteří se starají o své zaměstnance a mají zájem na tom, aby náš region vzkvétal. Takoví lidé si zaslouží naši úctu a veřejné uznání,“ uvedl hejtman Radim Holiš.

Samotné předávání cen se uskutečnilo ve čtvrtek 5. září na platformě 14|15 Baťova institutu. Následně na něj navázal koncert pro oceněné a další pozvané hosty z krajských organizací, který hejtmanství uspořádalo ve spolupráci s Filharmonií Bohuslava Marinů. Šlo tak o poděkování za práci všech přítomných osobností pro Zlínský kraj.

A filharmonie se do koncertu pustila s velkou vášní. Při ABBA SYMPHONIC SHOW spojila síly s česko-slovenským hudebním uskupením Happyband Orchestra vedeným dirigentem Vladem Ďatělinkou. Ocenění se tak mohli zaposlouchat do hitů legendární švédské skupiny v netradičním a originálním podání.

Kdo ale tedy Cenu hejtmana Zlínského kraje za rok 2024 získal?

Hana Navrátilová je primářka Psychiatrické nemocnice v Kroměříži, kde pracuje od roku 2002. Věnuje se oboru gerontopsychiatrie. U kolegů i pacientů se těší velké oblibě hlavně díky své vysoce odborné úrovni, profesionalitě a lidskému přístupu.

Dlouholetá pracovnice v oblasti sociálních služeb Naděžda Gilarová zanechala významnou stopu v Charitě Valašské Meziříčí, kde zastávala řadu pozic. Dnes pomáhá rozvoji organizace v roli zástupce ředitele a metodika. Významně se angažuje také jako dobrovolník při humanitární pomoci v České republice i v zahraničí.

Petr Bazala je mistrovský pedagog, inspirativní umělec a nezdolný optimista. Ocenění získal za celoživotní přínos v oblasti aktivní regionální kultury. I přes své zrakové postižení představuje vzor optimismu, radosti ze života a síly. Je také talentovaným skladatelem. Jeho skladby hrají klavíristé napříč hudebním světem. Sám navíc nahrává pro rozhlas a televizi.

Majitel zemědělského holdingu LUKROM Zdeněk Červenka významně přispívá k rozvoji sportu ve Zlínském kraji. Nejen, že se jeho holding za 33 let postupně rozrostl z malé firmy na nepřehlédnutelného hráče v českém zemědělství, ale navíc už 23 let platí rovnice LUKROM = zlínský fotbal.

Ředitel Správy Zlín Ředitelství silnic a dálnic Karel Chudárek se svým týmem už sedmnáctým rokem intenzivně pracuje na rozvoji silniční a dálniční sítě ve Zlínském kraji. Ke stěžejním projektům patří výstavba dálnice D55 a prvního úseku dálnice D49 mezi Hulínem a Fryštákem.

Josef Valenta je ředitel Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje. Pod jeho vedením se záchranka významně rozrostla. Díky vybudování celé řady nových výjezdových základen se záchrana lidského života v rámci přednemocniční neodkladné péče stala rychlejší a efektivnější.

A zahraničním držitelem ocenění hejtmana je předseda Trenčínského samosprávného kraje Jaroslav Baška, který svou funkci zastává už tři volební období.  V rámci partnerské spolupráce má Trenčínský kraj nejužší spolupráci právě se Zlínským krajem, se kterým společně uskutečnily úspěšné projekty a chtějí v tom pokračovat i nadále.

Zobrazit fotogalerii >>