Černé skládky jsou ostuda, bezohlednost některých lidí je ale bezbřehá, myslí si místostarosta Uherského Hradiště Čestmír Bouda

Ilustrační foto
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Uherskohradišťská radnice se dlouhodobě snaží co nejvíce investovat do osvěty spojené s odpadovým hospodářstvím, i přesto se však stále potýká s tvorbou černých skládek. Situaci pomáhají řešit zejména monitorovací zařízení a úpravy kontejnerových stání tak, aby do nich bylo vidět.

I když se v poslední době situace s černými skládkami ve městě mírně zklidnila, stále není ideální. Několik kontejnerových stání v místech, kde problém s ukládáním odpadu přetrvává, začala proto radnice monitorovat. Padly tisícové pokuty a situace se postupně lepší.

„Monitorovací zařízení nám v několika případech dopomohlo odhalit viníky ukládání nepovoleného odpadu přímo na místě a rozdali jsme několik pokut ve výši tisíc korun, konkrétně v ulici Dvořákova a v Sadech,“ potvrdil velitel Městské policie Uherské Hradiště Vlastimil Pauřík.

Ve městě jsou lokality, které stále občany lákají k častému odkládání velkoobjemových odpadů vedle kontejnerů na odpad. Často se tak děje na sídlišti Východ, Na Rybníku, v Mařaticích na Hliníku, v Jarošově, ve Staré Tenici a Na Splávku.

Ukládání objemných odpadů ke kontejnerovým stáním je nepovolené, považuje se za černou skládku a město nemá povinnost takový odpad po lidech uklízet. Občané města mají možnost odložit neomezené množství objemných odpadů zcela zdarma do sběrných dvorů.

„Někteří stále tuto možnost ignorují a plní ohrádky svými vysloužilými spotřebiči, nábytkem, nejrůznějšími nepotřebnými věcmi z domácností a často také materiálem z rekonstrukcí bytů,“ potvrdil místostarosta města Čestmír Bouda.

To platí nejen pro fyzické osoby, ale také firmy a společnosti se sídlem ve městě, ty jsou navíc povinny své odpady ukládat do vlastních nádob a kontejnerů, nikoliv do veřejných. 

V posledních dvou letech se situace s nevhodným odkládáním odpadu mírně zlepšila, stále však není uspokojující. Město přitom do osvěty v souvislosti s odpadovým hospodářstvím dost investuje a co se týká například třídění odpadů, je nejlepší v republice. 

„Z tohoto pohledu jsou černé skládky vlastně ostuda. Ale bezohlednost některých lidí k ostatním, ale i k prostředí, ve kterém žijí, je bohužel bezbřehá,“ zmínil Bouda.

Ke zmírňování vytváření černých skládek podle místostarosty přispívají i úpravy a rekonstrukce samotných kontejnerových stání tak, aby do nich bylo vidět. „Po tom, aby byl viděn, jak dává ke kontejnerům starou lednici nebo matrace, touží málokdo,“ vysvětlil Bouda. 

Zlepšení celkové situace ale nejvíce napomáhá skutečnost, že radnice od roku 2018 zavedla pravidelné přistavování velkoobjemových kontejnerů na objemný, kovový a elektro odpad do všech částí města a tuto formu sběru odpadu stále rozšiřuje.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x