Česká národní banka vydala zlatou minci s motivy nejvýznamnějších památek Kroměříže

Foto: Město Kroměříž
KROMĚŘÍŽ - Česká národní banka dnes představila zlatou minci s motivy Kroměříže. Na nově vydané minci jsou ztvárněny motivy historického jádra města a také komplexu zdejšího zámku a zahrad, který je zapsaný na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Pro naše město je to prestižní počin a významná událost, která bude zároveň připomínkou letošních 760 let města Kroměříže,“ poznamenal starosta Tomáš Opatrný.

Historické jádro Kroměříže a Arcibiskupský zámek se zahradami se staly předlohou pro v pořadí již pátou zlatou minci ČNB z cyklu Městské památkové rezervace. „Kroměříž je město s bohatou obchodní, kulturní, diplomatickou a církevní historií, jejíž duch se zde zachoval dodnes. Největší architektonické poklady tohoto města jsou ode dneška umělecky ztvárněny na naší zlaté minci, která doplňuje řadu mincí a medailí vyražených ve zdejší mincovně před několika staletími,“ uvedl guvernér ČNB Aleš Michl.

Mince s motivy Kroměříže o průměru 28 milimetrů a vážící 15,55 gramů má nominální hodnotu pět tisíc korun. Ode dneška je v prodeji v nákladu 15 000 kusů. „Nominální hodnota mince pět tisíc korun není totožná s prodejní cenou. Ta je výrazně vyšší a zohledňuje mimo jiné aktuální cenu zlata a náklady spojené s výrobou,“ doplnila mluvčí ČNB Petra Krmelová.

Nejnovější zlatou minci s koláží nejvýznamnějších architektonických staveb tohoto města na Hané pro ČNB navrhla Karolína Kučerová, obě strany přitom propojila detailem Květné zahrady. Lícní straně pětitisícikoruny dominují sloupy z kolonády v Květné zahradě, které doplňují figury heraldických zvířat z velkého státního znaku ČR a jejich stíny. Na rubové straně jsou zobrazeny kostel Nanebevzetí Panny Marie, kostel sv. Mořice, kroměřížský zámek a uprostřed mincovního pole rotunda umístěná v Květné zahradě.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x