České fotbalistky v Uherském Hradišti podlehly Dánsku. Trenér Rada ocenil hráčky i fanoušky

České fotbalistky (červené dresy) podlehly Dánsku 1:3. Foto: Jan Zahnaš
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Ani velmi dobrý výkon proti favorizovanému Dánsku na body nestačil. České fotbalistky v Uherském Hradišti v prvním duelu kvalifikace o postup na mistrovství Evropy statečně bojovaly, přesto nakonec prohrály 1:3. Jedinou branku českého týmu vstřelila v závěru první půle útočnice Andrea Stašková.

„Věděli jsme, že proti nám stojí kvalitní soupeř. Chtěli jsme získat minimálně bod, což se nám bohužel nepodařilo. Víme, jak je pro nás skupina těžká. Musíme se nachystat na další zápasy. Chceme bojovat o lepší pozici než je čtvrtá příčka,“ říká trenér českých fotbalistek Karel Rada.

Dánky začaly na Moravě aktivněji a byly odměněny gólem už v 7. minutě. Vangsgaardová si všimla postavení české brankářky a střelou z velké dálky otevřela skóre, Votíková na skvěle mířený lob nedosáhla.

„Bára chtěla pomoct obraně, čekala dlouhý balon za obranu. Stála výš než měla, byla to ale nádherná střela. Víc mě mrzí ztráta ve středu hřiště. Dánky to sehrály výborně,“ ocenil Rada.

Gólmanku Votíkovou za bravurní zákroky ve druhém poločas chválil. „Podržela nás,“ ví dobře.

Domácí fotbalistky se postupně oklepaly, chvíli před poločasem skóre srovnaly gólem Staškové. Khýrová poslala do šestnáctky přesný centr, hráčka AC Milán si bravurně zpracovala míč a skórovala.

„V úvodu jsme nezvládali osobní souboje. Měli jsme problém s agresivitou soupeře, který nás přehrával. Nemohli jsme se do toho dostat. Tým se ale začal postupně zvedat, velmi dobře presoval. Dánky jsme jednu dobu nepouštěly nahoru, ven. Vytěžili jsme z toho vyrovnávací branku,“ těšilo kouče.

Dánky se ale po přestávce zvedly. Vytvořily si velký tlak a duel slepenými brankami v rozmezí čtyř minut rozhodly.

Nejprve se po rohovém kopu hlavou zblízka prosadila Ballisagerová, pak rychlý brejk zakončila do protipohybu brankářky osamocená Hasbová.

Český výběr litoval hlavně neproměněné šance Szewieczková za stavu 1:2.

„Úvod druhé půle nebyl dobrý. Dánky měly několik rohových kopů a jeden z nich využily. V takto těžkých zápasech proti takto silným soupeřům je potřeba si pohlídat standardní situace, které utkání rozhodují. Druhý gól byl klíčový, dostal soupeř na koně. Za stavu 1:3 už to bylo těžké,“ ví dobře Rada.

I přes prohru chválil snaživé svěřenkyně za přístup, bojovnost.

„Škoda, že jsme nedali kontaktní gól a utkání nezdramatizovali,“ litoval po zápase.

„Po třetím gólu jsme se ale opět zvedli. Bohužel jsme si nedokázali vypracovat žádnou větší šanci, vstřelit branku, která by nás dostala na kontakt,“ přidal zklamaně.

Vicemistr Evropy z roku 1996 po domácí prohře ocenil nejen hráčky, ale i diváky. Úvodní kvalifikační zápas na Městském stadionu Miroslava Valenty sledoval téměř 2 500 diváků.

„Jsem spokojený. Návštěva byla super, atmosféra perfektní. Na Slovácku je hezký stadion. Lidé nás povzbuzovali, i za nepříznivého stavu nám fandili. Kulisa byla dobrá, chci diváky pochválit,“ dodal Rada.

Jeho svěřenkyně čekají ve skupině také souboje s Belgií a úřadujícími světovými šampionkami ze Španělska.

Na turnaj, který uspořádá příští rok Švýcarsko, projdou přímo první dva celky ze všech čtyř skupin elitní úrovně A. Týmy na třetích a čtvrtých místech mají jistotu baráže.

Kvalifikace ME fotbalistek:

Skupina 2:

Česko – Dánsko 1:3 (1:1)

Branky: 43. Stašková – 7. Vansgaardová, 68. Ballisagerová, 72. Hasbová. Rozhodčí: Demetrescuová (Rum.). Diváci: 2426.

Sestava Česka: Votíková – Šlajsová, Dědinová, Pochmanová, Bartoňová – Szewieczková (72. Krejčiříková), Cahynová, Dubcová (88. Mrázová), Khýrová (72. Růžičková) – Stašková (83. Pěčková), Černá (72. Sonntágová). Trenér: K. Rada.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x