Český červený kříž ocenil dobrovolné dárce krve. Někteří z nich mají na svém kontě až 135 odběrů!

Český červený kříž ocenil 391 dárců krve ze Zlínského kraje. Foto: Jiří Balát
ZLÍN - Český červený kříž ocenil 391 dárců krve ze Zlínského kraje. Kromě plaket profesora Janského obdrželo pět dárců také Zlatý kříž II. třídy.

Pomáhají zachraňovat lidské životy a nyní se díky tomu dočkali zaslouženého uznání. Řeč je o bezpříspěvkových dárcích krve ze Zlínského kraje, kteří obdrželi Janského plakety a Zlaté kříže II. a III. třídy. Celkem 391 oceněným dárcům přišel poděkovat a vyjádřit úctu také hejtman Zlínského kraje Radim Holiš. „Jsem rád, že se toho Český červený kříž ujal a oceňuje naše dárce, protože bez nich bychom neudrželi chod nemocnic a nezachránili řady životů. Moc děkuji všem dárcům, jsou to další hrdinové, které ve Zlínském kraji máme,uvedl Radim Holiš.

Gratulací a předání cen se ujala také předsedkyně sociálního výboru krajského zastupitelstva Alena Gajdůšková a náměstkyně pro oblast zdravotnictví Olga Sehnalová. Podle jejích slov jsou dárci krve pro chod nemocnic nepostradatelní. Letos v létě volaly nemocnice, že mají nedostatek krve a na základě toho přišla darovat spousta lidí, solidarita byla obrovská a za to jim patří obrovský dík. Často to byli právě tito mnohonásobní dárci, kteří už vědí, jakou mají krevní skupinu a co je zapotřebí, jsou v kontaktu s oddělením a je na ně spolehnutí, řekla Olga Sehnalová.

Stříbrnou medaili obdrželo 270 a zlatou 96 dárců. Mezi oceněnými byla například Renata Šenkyříková, která převzala pomyslnou štafetu po svém muži, který už ze zdravotních důvodů darovat nemůže. Myslím si, že by si to měl zkusit každý. Vůbec to nebolí, je to chvilička. Nikdo nikdy neví, kdy bude krev sám potřebovat,“ dodala Renata Šenkyříková.

Držiteli Zlatého kříže III. třídy se stalo 20 dárců, Zlatý kříž II. třídy získalo dárců pouze pět. Mezi nimi byl například Daniel Kučera, který má na svém kontě více než 135 odběrů. Je to pro mě hezké ohodnocení a poděkování. Krev je potřeba, já už teď chodím darovat i plazmu,“ řekl s úsměvem poctivý dárce Daniel Kučera.

Všichni ocenění jsou důkazem, že není třeba se obávat a že dárcem se může stát každý zdravý člověk od 18 do 65 let.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x