Cestovatel Miroslav Zikmund oslavil 101. narozeniny

Foto: MěÚ Zlin
ZLÍN – Před 101 lety, 14. února 1919, se narodil legendární cestovatel a spisovatel Miroslav Zikmund. Mezi první narozeninové gratulanty se zařadila i návštěva z radnice v čele s primátorem města Zlína Jiřím Korcem, serveru Zlin.cz to za město uvedla Irena Orságová.

Primátor Zlína vitálního oslavence obdaroval dárkovým košem s vybranými lahůdkami a popřál pevné zdraví do dalšího života.

„Moc rád jsem pana Zikmunda osobně navštívil a popřál mu k jeho narozeninám. Potěšilo mne, že je stále v dobré fyzické kondici a s úsměvem na tváři. Zajímá se o dění ve městě a i přes jeho obdivuhodný věk je stále neuvěřitelně aktivní,“ uvedl primátor města Zlína Jiří Korec.

Od dámské části návštěvy přijal Miroslav Zikmund kytici květin a městský stolní kalendář s fotografiemi Zlína, který prý najde místo v jeho pracovně.

Slavného cestovatele mohli sousedé do podzimu pravidelně potkávat na procházkách. Kvůli nepřízni počasí teď radši setrvává doma, ale přesto má zimní dny vyplněné bezezbytku.

Chodívali jsme na procházky, ale teď je chladno a škaredé počasí, tak nechodíme. Horka v létě mi nevadí vůbec, to jsem si stále uchoval jakousi aklimatizaci z Afriky. Tam jsme je s Jirkou Hanzelkou snášeli dobře,“ zavzpomínal Miroslav Zikmund a pokračoval: „Věčně se utápím v lejstrech. Dostávám hory dopisů. Jen než je všechny přečtu! Na některé z nich aspoň telefonicky odpovídám, protože s ručním psaním už mám problém a počítačový systém jsem se dodnes nenaučil. Pro mne je to záhada (smích). S počítačem už se učit nechci, ale bez mobilu to nejde.“

Zábavné povídání ukončil Miroslav Zikmund se smíchem. „Dokud to člověku myslí a víceméně chodí, je to dobré. Doposud mám sílu v rukách, takže, když jdu po schodech, tak mi to nedělá problém. Chytím se madel a šplhám jako opice.“

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x