Chlebíčky, šampus, bolehlav…anebo výšlap a čistá hlava

Předsilvestrovský výšlap. Foto: Jan Petřík
ZLÍNSKÝ KRAJ - Stihnout se dá na Silvestra leccos, vlastně všechno, co je avizováno v titulku. Jen by to mělo mít svůj řád a zmíněný bolehlav na Nový rok by přijít neměl. Znalci doporučují pohybové aktivity a mírnost v pití, zásadně pak nemíchání alkoholických nápojů.

Možností, jak si na samém prahu nového roku vylepšit kondici, těch je spousta. Mnoho běhuchtivých a běhuznalých má v diáři na poslední dopoledne roku jasně zvýrazněn Silvestrovský běh na zlínské Vršavě.

„Máme tratě pět a deset kilometrů, běží se částečně v silničním provozu, to musí účastníci závodu respektovat, vyzkouším si delší trať a těším se na letošní poslední souboj s časem,“ hlásí spoluorganizátor a přímo nestor zlínských běhů Jiří Prokop, který bude mít ve startovním poli za soupeře mimo jiné dvojicí otce a syna Vabrouškových, tedy Petra a Filipa.

Na Silvestra se ale zdaleka jen nezávodí. Je připravena celá řada výšlapů. Organizovaných i třeba rodinných.

Jako obvykle zamíří na 970 metrů vysokou Velkou Javořinu, nejvyšší vrchol Bílých Karpat a horu dělící či spíše spojující dva sousední státy, ti, kteří si u Vatry přátelství rádi připomínají blízkost historie i současnosti národů Čechů a Slováků.

Početní turisté si vyjdou také na rozhlednu na nedalekém Velkém Lopeníku, také tato hora je přímo na hranici mezi už 31 let samostatnými republikami.

Tradičně udali tón v pohybovém dění na vlastních nohou už o den dopředu v předposlední den roku přepočetní zájemci o setkání u kamenné rozhledny na nejvyšším vrcholu Chřibů Brdu.

„Účast byla zase velmi hojná, lidé v dobré náladě a výhledy senzační, vyšlo nám počasí. Vidět bylo například na Malou Fatru, na Hostýnské vrchy, samozřejmě okolní Chřiby, Bílé Karpaty, ale jako perličku můžu na vlastní oči potvrdit, že byly vidět i chladicí věže jaderné elektrárny v Dukovanech. Na druhou stranu se rýsovaly i Jeseníky, jen škoda, že se tentokrát ukryl do mraků Praděd, tak snad zase příště,“ chválil si setkání „nelenochů“ starosta Kostelan Jan Petřík.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x