Chovatelské trhy v Kroměříži. Hlava na hlavě, zobák na zobáku, čumák na čumáku

Foto: zlin.cz
KROMĚŘÍŽ - Vždy třetí neděli v měsíci pořádá Výstaviště Kroměříž Chovatelské trhy. Ty se vždy konají v poměrně specifickém čase už od 6. hodiny ranní, končí už v 10. Méně znalým lezou oči z důlků, když vidí kolem sedmé hodiny tu obrovskou masu zájemců o prodej, koupi, anebo těch, kteří zatím přišli jen tak "na čumendu" a zvažují, že by si založili vlastní chov.

„Já nabízím čtyřdenní kuřátka, už jsou naočkovaná, zájem je značný. Ale projevuje se i to, že se lidé vracejí k chovu,“ ukazuje krásně žlutě jarní minikuřátka pan Libor, který dorazil z Přerovska.

„Ne, já nejsem profesionálních chovatel, normálně chodím do práce, peníze, které vydělám, použiju zase na rozvoj chovu, krmiva a další nezbytné věci, ten velký zájem mne samozřejmě těší, rád se potkávám s lidmi, je to tu hodně dobře zařízené, lidí je obrovské množství, reputace výstaviště je čím dál větší,“ vypráví během prodeje a za značného zájmu kupujících.

Poněkud jinak je na tom paní Jana a její dcera Kamila, které se do Kroměříže vydaly z Valašských Klobouk premiérově.

„Zdaleka jsme si nepředstavovaly takový nápor, my jsme přijely spíše nasát atmosféru, ale když už jsme tady, vzaly jsme dvě kačeny a jednoho káčera, indické běžce, specialisty na slimáky. Jestli chcete, mohou být za pětistovku vaši,“ nabízí paní Jana.

Jinde se ozývají kohouti, k mání jsou králíci mnoha druhů, krásně barevní jsou menší i větší papoušci, zaslouženou pozornost si získává obří houser. Zvířat je doslova moře, jinde krmivo, bohaté občerstvení…

Paní Markéta se těší na domácí vajíčka. Začíná ovšem u malých kuřátek.

„Beru jich pět, my jsme z Ořechova u Brna, rádi bychom se co nejvíce zásobili domácími produkty, pomáhá mi samozřejmě manžel, už se zapojují i děti, prostě, co je doma, to se počítá, a nejlepší jsou prostě domácí produkty,“ dodává Markéta.

O březnové Chovatelské trhy byl opravdu značný zájem. Během čtyř hodin do areálu zavítalo přes šest tisíc spokojených lidí.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->