Chropyňský zámek mění provozovatele. Zahájení turistické sezony se posouvá

Chropyňský zámek. Foto: Muzeum Kroměřížska
CHROPYNĚ – Muzeum Kroměřížska, které je příspěvkovou organizací Zlínského kraje, už nebude provozovatelem chropyňského zámku. Provozní záležitosti bude mít minimálně pro tento rok na starosti Město Chropyně. Na změně v provozu se muzeum i město dohodlo s Arcibiskupstvím olomouckým, kterému budova zámku patří. Kvůli převodu majetku bude letos sezona na zámku zahájena později.

Změnu provozovatele iniciovala Rada Zlínského kraje, která požadovala, aby Muzeum Kroměřížska ukončilo smlouvu o výpůjčce uzavřenou s Arcibiskupstvím olomouckým a Městem Chropyně.


„V květnu tohoto roku otevíráme nový areál hospodářského dvora v Muzeu v přírodě Rymice, kde už nyní zaměstnanci muzea intenzivně pracují. Musíme tak personál i finanční prostředky přednostně směrovat do našich objektů,“ vysvětlila důvody ukončení výpůjčky ředitelka Muzea Kroměřížska Martina Miláčková.

Na situaci následně zareagovalo vedení Města Chropyně, jehož zastupitelstvo odsouhlasilo, že památku uzavřít nenechá. „Chápeme, že kraj i muzeum nestály před jednoduchým rozhodnutím, a chápeme i velkou finanční, personální a provozní zátěž. Ale přeci jen, zámek je naše rodinné stříbro a my nemůžeme jen tak stát a nečinně přihlížet,“ shrnula starostka Věra Sigmundová.

Zastupitelé podle ní schválili převod částky 400 tisíc korun příspěvkové organizaci Služby občanům Chropyně, která bude pro letošek provoz zámku zajišťovat. „Zahájení sezony bude vzhledem k nutnosti provést inventarizaci a převod stávajícího majetku posunuto, pokusíme se ale zámek otevřít co nejdříve,“ dodává.

Na krátkodobé řešení pro tento rok pak chce město navázat a jednat s Arcibiskupstvím olomouckým o dlouhodobé spolupráci. „Určitě se pokusíme ve spolupráci s odborníky připravit pro příští sezonu novou expozici. Také se nám otevírá prostor pro další možné kulturní akce. Chceme zámek zatraktivnit nejen pro turisty, ale také pro chropyňské občany,“ ujišťuje starostka Sigmundová.

Jak muzeum, tak arcibiskupství počítají se zapůjčením stávajících expozic a muzeum nabídlo pro další fungování i metodickou pomoc.

Arcibiskupství olomoucké má jiné poslání než péči o památky, ale svěřeného dědictví si váží a chce, aby sloužilo lidem. Proto rádo svěřuje provoz zámku Městu Chropyně, které má k místní kultuře přirozený vztah. Zámek je spolu s kostelem nejvýznamnější památkou města,“ říká arcibiskup Jan Graubner.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x