Chtěli prodat, místo toho prodělali

Ilustrační foto (Depositphotos.com)
UHERSKOHRADIŠŤSKO – Dva případy, kdy internetoví podvodníci okradli prodávající, nyní řeší policisté z Uherskohradišťska. Poškození dohromady přišli o téměř 200 tisíc korun.

Začátkem února se dvaapadesátiletá žena z Uherskohradišťska rozhodla, že se na internetu pokusí prodat zrcadlo. Jeho fotografii vystavila na internetovém portále a brzy se jí přes e-mail skutečně ozval zájemce. Ten ale měl úplně jiné záměry než zakoupit nabízené zboží.

Podvodník v rámci komunikace získal od ženy na podvržené stránce tuzemské banky přístup k jejím platebním údajům karty. Následně provedl jedenáct odchozích plateb v celkové výši 100 tisíc korun. Zastavili ho až zablokování účtu, čímž se podařilo zabránit dalším dvěma neoprávněným platbám. Poškozená tak uchránila více než 200 tisíc korun.

Podobnou zkušenost má i osmačtyřicetiletý muž taktéž z Uherskohradišťska. Ten přes inzertní portál nabízel kolečkové brusle. Přes sociální sítě se mu brzy ozval údajný zájemce s tím, že má o brusle zájem, ale požaduje zaslání kurýrem.

Prodávající souhlasil a podvodník mu tak poslal odkaz na smyšlené stránky kurýrní společnosti. Přes ně následně získal přístupové údaje k mužově platební kartě. Nyní už podvodníkovi nebránilo nic v tom, aby z účtu odcizil bezmála 90 tisíc korun.

„V obou případech pachatelům hrozí za trestný čin neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku až 8 let za mřížemi,“ uvedl k případům mluvčí policie Radomír Šiška.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x