Chutě tohoto léta. Vedou špekáčky, superjedlík Jarda vsadil na jedinečnou marmeládu

Není nad to si v létě vychutnat dobré jídlo. Foto: Petr Knižátek
ZLÍNSKÝ KRAJ - V létě se prý více pije, než jí. Je to ovšem na každém z nás. Prázdniny se rozjíždějí, třeba na festivalu milovníků metalu Masters of Rock se baští všechno možné, stánků je spousta, k souznění s kapelami pak pomáhá i pivo. Jinde kralují špekáčky, dojde jistě i na švestkové knedlíky a pozoruhodností tohoto letního času je i poněkud méně známá jahodová marmeláda s levandulí.

Ale pěkně popořádku. Zaplnily se chaty i tábory, naprosto osvědčeným evergreenem jsou pěkně nakrojené a opečené špekáčky na ohni.

„Já je dělám na roštu na dřevěných briketách, za jediný večer jich padlo dvacet,“ hlásil třeba pan Karel z chaty v Koryčanech.

O kus dál to voní partě mladších i starších chatařů. „My špekáčky přímo milujeme, bez nich by nebylo léto létem, máme dobrý chleba, hořčici dvou druhů a taky křen. Během čtyř večerů jsme tuhle dobrotu připravovali hned třikrát,“ povídá pan Jaroslav.

V létě ovšem dozrává i ovoce. Na prázdninových pobytech jsou v kursu borůvkové i jahodové knedlíky. „Neboli kule, jak jim dlouho říkáme,“ doplňuje další Zlíňan Milan.

Netypicky k jahodové marmeládě přikročil superjedlík Jaroslav Němec. Ten si opravdu nevybírá, teď se mu povedl další ojedinělý rekord.

„To bylo v Bezděkově nedaleko Úsova u sousedů v Olomouckém kraji na tamním Levandulovém festivalu,“ popisuje mnohonásobný rekordman.

„Teď jsem snědl za čtyři minut téměř 2 a půl kila jahodové marmelády s levandulí,“ pochlubil se.

Poněkud smutněji už pravil, že letos kvůli jiné akci nebude zdobit Vizovické trnkobraní a tamní vyhlášenou soutěž v pojídání švestkových knedlíků. Asi by nebyl bez šance na prvenství, při jeho absenci se jistě předvedou další majitelé bezedných žaludků. Tahle soutěž bude v sobotu 20. srpna.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x