Cimbalfest vrátil hudbu do veřejných prostor a získal řadu prvenství

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Hned několik neplánovaných prvenství zdobí 14. Mezinárodní festival cimbálu, který který se uskutečnil ve Valašském Meziříčí. Stal se tak první velkou kulturní akcí ve Zlínském kraji po pandemii, kterou si nenechal ujít ani hejtman Radim Holiš.

„Nejvíce si cením toho, že se nám podařilo vrátit živou hudbu do veřejných prostor. Lidé v ulicích úplně pookřáli,“ shrnuje hlavní cíl Cimbalfestu jeho ředitel Jaroslav Kneisl. Stejně důležitá byla interpretační soutěž, v níž soutěžící čtyř věkových kategorií ukázali cimbál jako koncertní nástroj. „Kvalita cimbálové hry u nás se zvyšuje už 10 let a nezměnila to ani pandemie,“ s potěšením konstatoval předseda odborné poroty Jan Rokyta. „Pokud jde o kvalitu výuky hry na cimbál, předvedené výkony studentů i organizaci festivalu, patří vám první místo na světě,“ potěšila všechny účastníky festivalu Cimbalfestu Viktória Herencsár, prezidentka Světové cimbálové asociace.

Pořadatelé festivalu museli oba tradiční koncerty, zahajovací a galakoncert laureátů, uzavřít pro veřejnost a dění na pódiu živě vysílat on-line.

„Obávali jsme se, že ztratíme své diváky, ale místo sálu v zámku Žerotínů jsme pomyslně naplnili Carnegie Hall,“ usmívá se ředitel Kneisl. Více než 2 tisíce shlédnutí koncertu na youtube ukázaly, že nové technologie mohou přinést další diváky z celého světa, stejně jako sociální sítě nové fanoušky. Ovšem živé hraní v ulicích města je nenahraditelné.
„Podařilo se nám místo virů a obav šířit Valašským Meziříčím radostnou atmosféru, podpořenou krásnými tóny cimbálu,“ shrnul J. Kneisl.

Mezinárodní festival cimbálu se konal ve Valašském Meziříčí od 19. do 23. května 2021. Interpretační soutěže se zúčastnilo 34 soutěžících a mezi hosty nechyběl třeba maďarský cimbalista Unger Balázs, slovenská jazzová formace Bashavel nebo místní cimbalisté a lidové muziky. Festivalové dění je nadále možné sledovat i na facebooku nebo Instagramu, případně na youtube.

Již 15. ročník Mezinárodního festivalu cimbálu se uskuteční v květnu 2023, neboť Cibalfest se koná jako bienále.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x