Čmelák přistál v kunovickém muzeu. Štefan z Vesničky střediskové by se zaradoval

V kunovickém muzeu přistál legendární čmelák. Foto: LM Kunovice – Vladimír Janík
KUNOVICE - Kunovické Letecké muzeum se pyšní nejrůznějšími typy krasavců s křídly. Od stíhaček přes dopravní letadla a mnoho jiných dobových exponátů. Zemědělský letoun se tu ale zřejmě objevuje poprvé. Navíc tento nejnovější přírůstek je dokonalost sama a vlastně také rarita.

Čmelákem například dorazil mezi poněkud rozzlobené peroucí se družstevníky jako každé léto Štefan, tedy Julo Satinský v kultovním filmu Vesničko má středisková. Stroje, které se vyráběly řadu let v LETu Kunovice, brázdily nebe nad velkými širými rodnými lány nad celým Československem ve žlutých, méně často pak žluto- černých barvách.

Tento kousek, který mají nově na ploše kunovického muzea, je ovšem neobvykle žluto-červený.

„Má to svůj důvod,“ vysvětluje tamní šéf Martin Hrabec.

„Létal totiž v barvách Interflugu v sousední NDR. Vyrobili jej v roce 1968, sloužil dlouhých šestnáct let u sousedů a na kontě má naprosto neskutečných 7280 letových hodin,“ upřesnil Hrabec s tím, že se tento kus vrátil do tehdejšího Československa v roce 1984. Tady už zůstal. A teď má po dokonalé a nákladné renovaci stálé místo vedle mnoha větších a možná slavnějších letounů.

Ovšem L-37 Čmelák je dalším dokladem toho, jak šikovní lidé od konstruktérů přes techniky a dělníky pracovali v kunovické letecké továrně v dobách už poměrně dávno minulých.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x