Čokoládové příběhy nejen na sladký způsob

Foto: zlin.cz
KROMĚŘÍŽ - Čokoládový festival pořádaný tentokrát v našem kraji na Výstavišti v Kroměříži přináší nejen totálně sladké zážitky, přehled dokonalého umu cukrářů a řady dalších profesí spjatých s čokoládou, ale i pohlazení a zajímavosti tak trochu v druhém plánu. Nechybí třeba příběh muže, kterého z Ukrajiny přímo z bojové linie ve městě Mikolajiv vyhnala tvrdá realita.

„Prostě jsme šli se psem na procházku, naštěstí jsme nebyli doma, na náš dům spadla bomba a naráz jsme neměli nic,“ vypráví 44 letý Nikolaj Dancev, jak že se dostal k nám do Česka, konkrétně do Brna, nu a také coby opravdový mistr čokoládových věcí i na kroměřížské výstaviště se svými vlastnoručně dělanými dobrotami.

„My třeba děláme čokoládového Švejka. To je fakt dobrý voják, jak známo. Už proto, že bojoval proti válce a jeho zbraněmi byly pivo a fajka,“ říká Nikolaj, který musel ze své země pryč i se ženou, synem, psem a dalšími rodinnými příslušníky.

Vedle něj je taky fronta. Naštěstí nikoliv válečná, ale na další lahůdku, kterou je mléčný karamel manželů Přistoupilových. Když ochutnáte, je vám blaze.

„Tak to je dobře, že vám chutná. Náš karamel děláme na kopečku Santov nedaleko Rožnova pod Radhoštěm z poctivého domácího mléka a cukru, bez konzervantů. Karamel je s mnoha příchutěmi, skořicí, vanilkou, ale i slaný, taky chilli karamel je lahůdka. Karamel je takové naše děťátko a každý rodič má děti rád, no a my s manželem Petrem si jej hýčkáme,“ krásně se směje paní Dana.

„My se smějeme proto, že veškerá naše práce jde od srdce. A jsme rádi, že se náš karamel může pyšnit označením Regionální potravina Zlínského kraje,“ dodává.

Hlavní osobou celého čokoládového hemžení s naprosto úžasnými dobrotami je už léta Chris Dellatre, původem Francouz, už dvacet let podnikající u nás.

„Nacházíme tady na výstavišti coby pořadatelé výborné podmínky, jsou příhodnější než třeba ve sportovních halách, máme tu více vystavovatelů, tady konkrétně 45, myslím, že si tu na své fakt přijde úplně každý.“

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x