COVID-19: Hejtman svolal Krizový štáb kvůli omezením

Foto: Zlínský kraj
ZLÍN – Vláda České republiky vyhlásila v souvislosti s probíhající epidemií onemocnění koronavirem nouzový stav s platností od 5. října. Aktuální vývoj epidemie ve Zlínském kraji v pátek projednal i Krizový štáb kraje, informovala server Zlin.cz Adéla Čuříková ze zlínského hejtmanství.

„K dnešnímu dni máme v kraji 1824 nemocných s Covid-19. Za účelem zpomalení nekontrolovaného šíření nemoci se od 5. října do 18. října ve Zlínském kraji na základě Nařízení mimořádného opatření Krajské hygienické stanice Zlínského kraje omezí provoz vysokých škol, středních škol, vyšších odborných škol a konzervatoří, základních uměleckých škol a středisek volného času,“ sdělil v pátek hejtman Jiří Čunek.

Ve Zlínském kraji se také mění systém péče o pacienty s koronavirem, pro které byla dosud vyčleněna nemocnice v Uherském Hradišti. Covidové pacienty už začaly přijímat i všechny další nemocnice v jednotlivých okresech. „Důvodem změny je rostoucí počet hospitalizovaných s onemocněním Covid-19, kterých je k dnešku osm desítek. Do Uherskohradišťské nemocnice budou směřování pacienti v nejtěžších stavech, kteří potřebují umělou plicní ventilaci. V každé z nemocnic Zlínského kraje jsme vyčlenili patnáctilůžkovou stanici, kam budou přijímáni covidoví pacienti ze spádového území. Tito pacienti budou bezpečně izolováni od pacientů hospitalizovaných s jinými diagnózami,“ upřesnil hejtman.

Krizový štáb Zlínského kraje se také dohodl na operativním řešení úkolů a spolupráci při plnění požadavků obcí s rozšířenou působností. „Máme k dispozici dobře zpracovaný pandemický plán kraje, ve kterém se počítá s riziky a systémovými opatřeními, především ve zdravotnictví. Cenné zkušenosti jsme načerpali už při vyhlášení nouzového stavu v březnu tohoto roku,“ uvedl Robert Pekaj, vedoucí Oddělení pro zvláštní úkoly a bezpečnostní ředitel.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x