Covid-19 řádí ve Zlínském kraji, postihuje hlavně školství

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Kroměříž)
ZLÍNSKÝ KRAJ – Onemocnění covid-19 se prokázalo u 20 018 osob a kraj hlásí týdenní přírůstek nových případů nákazy 2 583,6 na 100 tisíc obyvatel. Aktuální reprodukční číslo se drží na hodnotě 1,14.

Šíření varianty omikron dostává do těžké pozice hlavně školství. Krajská hygienická stanice eviduje v izolaci 1 094 dětí a žáků a 69 pracovníků ve školství. V karanténě je aktuálně 9 304 žáků 451 dospělých osob z oblasti školství. Nejvíce se onemocnění vyskytuje na základních školách, kde tvoří celkem 56 % odhalení covidu ve školství. Střední školy si odnáší 29 % a nejméně případů pak pochází z mateřských školek, a to 15 %.

Žáci se naposledy budou testovat v pondělí 14. února po návratu z prázdnin. Ostatní zaměstnanci ve firmách se zbaví testovací tyčinky v nosech 18. února.

V průběhu jarních prázdnin navíc vláda zruší nutnost prokazovat se certifikátem o očkování nebo o prodělání nemoci při využívání služeb. Od středy 9. února tak i neočkovaní mohou zavítat do restaurací a na kulturní, sportovní a další akce.

Co se týče očkování, k 3. únoru bylo vyočkováno 850 360 dávek vakcíny proti covid-19. Na posilující dávku si přišlo 184 893 lidí. Ti, co se zatím nenaočkovali, se mohou nově registrovat k očkování novou proteinovou vakcínou Nuvaxovid. Předregistrace na očkování vakcínou, která je určena dospělým a nepoužívá se pro očkování posilovací dávkou, byla spuštěna 1. února přes portál https://crs.uzis.cz/.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x