COVID-19: V Kroměříži začne fungovat nové odběrové místo

Foto: Nemocnice Zlínského kraje
KROMĚŘÍŽ - Nové odběrové místo otevře v pondělí 26. října Kroměřížská nemocnice, která se minulý týden ocitla pod náporem zájemců o testování na koronavirus. Jen za posledních pět dnů provedl tamní odběrový tým bezmála čtyři a půl tisíce odběrů, serveru Zlin.cz to řekl mluvčí nemocnic Zínského kraje Egon Havrlant.

Dlouhé kolony automobilů blokovaly od minulého pondělí do pátku dopravu v okolí Albertovy ulice, z níž se vjíždí do nemocničního areálu. Vedení zdravotnického zařízení se proto dohodlo s majitelem areálu Výstaviště Floria v Kroměříži a od pondělí 26. října tam bude k dispozici druhé odběrové místo, kde budou možné odběry přímo z automobilu.

„Náš odběrový tým odvádí skvělou práci a v tomto týdnu zvládl takřka nemožné. Zatímco se řada nemocnic včetně těch fakultních pyšní dvěma nebo třemi stovkami odběrů za den, naši lidé jich zvládnou i tisíc. Je to ale velký nápor a navíc na takový přísun lidí přijíždějících většinou automobily není náš nemocniční areál stavěný. Proto jsme s tím chtěli rychle něco udělat a během pár dnů se nám tak podařilo zařídit otevření dalšího odběrového místa na kroměřížském výstavišti, jehož majiteli musíme velmi poděkovat za ochotu, se kterou nám vyšel vstříc,“ podotkl Petr Liškář, ředitel Kroměřížské nemocnice.

Stávající odběrové místo v areálu Kroměřížské nemocnice podle jeho slov bude fungovat i nadále, ale bude primárně určeno pro pěší zájemce o testování a pro samoplátce. „Nové místo na Výstavišti Floria pak bude k dispozici pro automobily, odběry tam budou probíhat systémem drive thru, tedy přímo přes okénko vozu, aniž by museli dotyční z auta vystupovat,“ vysvětlil ředitel. Spuštění druhého místa pro odběry v Kroměříži má podle jeho slov perspektivu. „Ve Zlínském kraji, který je na covidovém semaforu celý červený, stále rostou počty nakažených, testovací kapacity jsou vytížené i v okolních regionech a objednat se často lze až za několik dní od vystavení žádanky lékařem. U nás jsou odběry bez objednání, míří k nám proto lidé z velké části Moravy. Není výjimkou, že přijedou i z Olomouce, Brna, Mikulova či Hodonína,“ doplnil Petr Liškář.

Provozní doba obou odběrových míst Kroměřížské nemocnice bude ve všední dny shodně od 7.00 do 15.00hodin, o víkendu, kdy je zájem menší, bude nadále k dispozici pouze místo v areálu nemocnice a to od 8.00 do 12.00 hodin. Vzorky na testy na onemocnění COVID-19 odebírají i další nemocnice Zlínského kraje. V Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně jich na dvou odběrových místech aktuálně denně provedou i 1 200, v infekční ambulanci Uherskohradišťské nemocnici pak denně zvládnou 350 odběrů a ve Vsetínské nemocnici okolo 200 odběrů. Ve všech čtyřech nemocnicích jsou už v posledních týdnech možné odběry i o víkendech.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x