ČTK přiveze na Filmovku novou fotovýstavu Prezidentské okamžiky

Ilustrační foto: Dalibor Gluck
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Letos to bude přesně 105 let od chvíle, kdy na Pražském hradě vystřídali dědičné panovníky prezidenti. U příležitosti půlkulatého výročí vzniku Československa a České tiskové kanceláře vzniká nová venkovní výstava Prezidentské okamžiky zachycující 12 československých a českých prezidentů nejen v oficiálních situacích, ale i v méně formálních okamžicích. Výstava bude poprvé k vidění na Letní filmové škole v Uherském Hradišti.

Prezidenty na cestách, prezidentské volby i abdikace, prezidenty sportující i churavějící, budování a bourání kultu osobnosti, filmové i divadelní ztvárnění prezidentů, to vše bude k vidění na 20 oboustranných panelech, které představí 12 československých a českých prezidentů.

Expozice čerpající z bohatého fotoarchivu ČTK bude mít premiéru na Letní filmové škole v Uherském Hradišti. Na Palackého náměstí bude umístěna od 27. července do konce září. Poté se přesune do Prahy a následovat budou další česká a moravská města.

ČTK připravila první putovní výstavu s ‘okamžiky‘ v názvu před pěti lety, když slavila sté výročí svého založení. Letos vyšleme do světa už šesté fotografické ‘okamžiky‘. Popáté bude mít výstava premiéru v Uherském Hradišti na LFŠ, na níž je ČTK jedním z hlavních mediálních partnerů,“ uvedla šéfredaktorka zpravodajství ČTK Radka Matesová Marková, která je spoluautorkou výstav.

Vernisáž za účasti tvůrců, vedení národní tiskové agentury a představitelů města se na Palackého náměstí uskuteční v úterý 1. srpna v 17 hodin. Od 14 hodin jí bude předcházet debata ve Smetanových sadech na téma Jak se fotí prezidenti. O zákulisí práce prezidentských fotografů budou diskutovat bývalý ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský, který byl prvním mluvčím prezidenta Havla, fotoreportér ČTK a mnohonásobný držitel cen Czech Press Photo Roman Vondrouš a jeden z osobních fotografů Václava Havla Karel Cudlín.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x