Cyklistům se otevřel úsek cyklostezky Bevlava mezi Lužnou a Valašskými Příkazy

foto: Zlínský kraj
LUŽNÁ, VALAŠSKÉ PŘÍKAZY – První cyklisté vyrazili na 11 kilometrů dlouhý úsek cyklostezky mezi obcemi Lužná a Valašské Příkazy. Tato trasa se stane součástí dálkové mezinárodní cyklostezky Bečva – Vlára – Váh, tedy zkráceně Bevlava. Jakmile bude cyklotrasa hotová, spojí Zlínský kraj se slovenským regionem Pováží.

Koncem týdne se mohli první cyklisté vydat na nově otevřený jedenáctikilometrový úsek cyklostezky mezi obcemi Lužná a Valašské Příkazy. A nejde jen o obyčejnou cyklostezku, otevřený úsek se totiž stane součástí dálkové cyklotrasy vedoucí až na Slovensko. Proto se také pátečního slavnostního otevření zúčastnili i zástupci Zlínského kraje.

Důležitou součástí je financování tohoto projektu. Kraj na něj přispěl částkou 51,5 milionu korun. Celkové náklady se přitom vyšplhaly až na 269 milionů. Velkou pomocí ale byla dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury, která činila 193,5 milionu korun.

„Je to historicky nejvyšší částka získaná na výstavbu cyklostezky ve Zlínském kraji. Proto se vedení kraje rozhodlo tento záměr podpořit. Bez finanční pomoci kraje a spojení sil všech aktérů by totiž takto nákladný projekt nemohl vzniknout. Jsem rád, že se do něj obce pustily a děkuji všem, kdo se na výstavbě podílel. Počítáme také s další podporou do území, abychom síť cyklostezek měli kompletní,“ uvedl hejtman Radim Holiš.

Cyklostezka Bečva – Vlára – Váh je jednou ze čtyř dálkových tras Zlínského kraje. Cyklisté tak už teď mohou projet po souvislé trase z Valašských Příkaz až do Ústí, kde se napojuje na cyklostezku Bečva. Odsud pak mohou pokračovat směrem na Vsetín a Valašské Meziříčí, nebo se vydat na druhou stranu k Velkým Karlovicím.

Nově postavený úsek mezi Lužnou a Valašskými Příkazy navazuje na první etapu cyklostezky Bevlava, která se dokončila v roce 2021. Tehdy na ni kraj poskytl Sdružení obcí Hornolidečska dotaci 12 milionů korun. Před dokončením je taky jižní část cyklostezky. Aby se celá trasa dlouhá 64 kilometrů dokončila, zbývá propojit Valašské Příkazy přes obec Poteč do Valašských Klobouk a dobudovat menší úsek za Svatým Štěpánem ke státní hranici.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x