Cyklopouť na Velehrad: z daleké Soluně vyrazí až čtyřicet moravských poutníků

Cykloputování Soluň – Velehrad bude zahájeno v řecké metropoli 18. června. Foto: archiv, Zlínský kraj
VELEHRAD - Letošní jubilejní rok připomínající 1160 let od příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu můžete oslavit i cyklopoutí. Až ze Soluně vyrazí v neděli 18. června na Velehrad čtyřicet moravských poutníků a svoji 1800 km dlouhou pouť ukončí na Dnech lidí dobré vůle na Velehradě 4. července, tedy den před národní poutí.

Naše skupina každoročně putuje po významných poutních místech. Takto jsme na kolech ujeli už přes 17 000 km a navštívili 18 zemí Evropy. Jelikož většina z nás bydlí v blízkosti Velehradu a stejně jako papež Jan Pavel II. považujeme Velehrad za duchovní centrum Evropy, start nebo cíl našich putování máme vždy právě zde,“ uvedl jeden z organizátorů cyklopouti, kněz Jan Turko.

Zahájení pouti se uskuteční už zítra, tedy v pátek 16. června na Velehradě mší sv. v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje v 10 hod. Poté odjede autobus s poutníky do Soluně, odkud budou pokračovat sami na kolech, s doprovodným vozidlem. Během své cyklojízdy navštíví stateční poutníci i další významné lokality z hlediska cyrilometodějské kulturní tradice jako jsou Ochrid, Skopje, Bělehrad, Novi Sad, Pecs, Zalavár, Nitra či Kopčany.

Podobná cyklopouť se uskutečnila již před 10 lety.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x