Cyklostezka do Kvasic je po pádu stromů uzavřená

Ilustrační foto: archiv zlin.cz, MěÚ Kroměříž
KROMĚŘÍŽ - Popadané stromy po úterní bouřce způsobily uzavření cyklostezky z Kroměříže do Kvasic. Serveru Zlin.cz to uvedl mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.

„Spadlo asi deset stromů, odstraňovat by je měly Lesy ČR. Bude nutné zkontrolovat také ostatní stromy v okolí. Předpokládáme, že i některé z nich bude potřeba kvůli bezpečnosti pokácet,“ řekl vedoucí radničního odboru služeb Lambert Hanzal.

Práce by měly trvat zhruba týden. Na vjezdu na cyklostezku z Kroměříže, části města Trávník i z Kvasic bylo umístěno dopravní značení, které používání cyklostezky zakazuje. „Je to v sezoně nepříjemné, ale počasí bohužel neporučíme. Prosíme občany, aby zákaz respektovali a neohrožovali své zdraví,“ doplnil starosta Jaroslav Němec.

Správcem porostu okolo cyklostezky jsou Lesy České republiky. S kácením zdravotně závadných stromů v jejím okolí začaly v roce 2018. Stromy jsou napadené houbovými chorobami způsobujícími vývraty. „Většinou se jedná o jasany, které nejsou pak v případě bouřky či větrného počasí odolné a hrozí jejich pád na cyklostezku,“ popsal Martin Posolda, který má na starost městskou zeleň. Kolem cyklostezky by měl být vytvořen pruh, ve kterém by vysoké stromy nerostly.

Úterní bouřka způsobila menší problémy i na jiných místech. Zateklo například do suterénu Knihovny Kroměřížska, Domu kultury a bytového domu v Lutopecké ulici. „Evidujeme i do deseti spadlých stromů a řadu větví. Z významnějších škod víme také o poškozené fasádě domu v Nitranské ulici, garáži v ulici Ovocná a o větví poškozeném vozidle na Milíčově náměstí,“ uzavřel Posolda.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x