Cyklostezka Kotojedy – Vážany je skoro hotová

Stavba cyklostezky. Foto: město Kroměříž
KROMĚŘÍŽ - Finišuje stavba cyklostezky mezi místními částmi Kroměříže Kotojedy a Vážany. Náklady vyjdou zhruba 9,4 milionu korun, z toho asi 7,6 milionu Kč město získá jako dotaci z evropských fondů.

„Cyklostezka je téměř hotová, výrazně přispěje k bezpečnému pohybu občanů v dané lokalitě. Kvůli nefunkčnímu novému systému stavebního řízení ale netušíme, kdy se nám podaří stavbu zkolaudovat, aby ji lidé mohli legálně užívat. Bohužel, vládou nezvládnutá digitalizace stavebního řízení již účinně paralyzuje život občanů tohoto státu,“ uvedl starosta Tomáš Opatrný.

Zhruba 500 metrů dlouhá stezka pro chodce i cyklisty začíná u železničního přejezdu mezi Kotojedy a Vážany, vede kolem stávající silnice a končí ve Vážanech v ulici Lesní asi 65 metrů za vjezdem do Domova pro seniory Vážany. „Součástí smíšené stezky je odpočinkové místo s mobiliářem a také dřevěná lávka přes vodoteč Kotojedka,“ dodal místostarosta Karel Holík. Cyklostezku postavila Společnost Stavby SR Kotojedy, kterou tvoří zlínské firmy STAVBY SR group a REMAT PLUS. Práce začaly v dubnu letošního roku.

Město připravuje v oblasti cyklodopravy i další projekty a záměry. Momentálně například žádá o dotaci na stavbu stezky pro pěší a cyklistickou dopravu z Kroměříže do místní části Postoupky. Celkové náklady na tuto investici dosahují téměř 30 milionů korun. Radnice chce podstatnou část nákladů pokrýt z dotačních prostředků. Usiluje o dotaci z evropských fondů, ze Státního fondu dopravní infrastruktury i od Zlínského kraje.

Zdroj: město Kroměříž