Cyklostezka ve Zlíně se dočká přeznačení

Foto: MěÚ Zlin
ZLÍN - V těchto dnech začalo přeznačení cyklostezky vedoucí podél břehu Dřevnice v ulicích Fügnerovo a Havlíčkovo nábřeží ve Zlíně. Serveru Zlin.cz to řekl mluvčí magistrátu Tomáš Melzer.

V minulosti, kdy se ve Zlíně budovala cyklostezka, město žádalo o dotační titul, který byl vypsán pouze na stezky pro cyklisty. Dotace v té době nebyly poskytovány na smíšené stezky pro pěší i cyklisty. Z toho důvodu byla stavba realizována s vyloučením pěší dopravy a chodci tak byli nuceni oficiálně chodit po přilehlé místní komunikaci.

„Toto řešení bylo velmi nešťastné. Bohužel po dobu desetileté doby udržitelnosti se kvůli dotacím s cyklostezkou nesmělo nic změnit. Nyní tato doba pominula, a proto jsme mohli cyklostezku přeznačit na stezku se smíšeným pohybem chodců i cyklistů,“ vysvětlit Michal Čížek, radní pro oblast dopravy.

Radnice proto po dohodě s Policií České republiky nechala vypracovat návrh na přeznačení cyklostezky, což spočívá v celkovém přeznačení svislého i vodorovného dopravního značení a doplnění a úpravě hmatových prvků pro slabozraké.

V těchto dnech se dodělávají piktogramy k místům vyústění lávek přes řeku Dřevnici a k přechodům pro chodce a osazují se svislé dopravní značky.

V souvislosti s přeznačováním se množí různé dotazy, nejčastěji se týkají vyznačené vodicí a středové čáry. Důvodem této úpravy je uvedení vodorovného dopravního značení do souladu se současnými normami. Vodicí čára zajišťuje bezpečnostní odstup mezi cyklostezkou a přilehlou místní komunikací. Jinak řečeno zabraňuje kontaktu mezi cyklistou a zrcátkem projíždějícího auta a zvýrazňuje okraj cyklostezky při zhoršené viditelnosti. Středová čára byla v souvislosti s vyznačením vodicí čáry trochu vyosena. Navíc byla změněna její kadence (vzájemné rozestupy) do standardu 1 : 3.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x