Cyrilometodějská stezka získala hlavní cenu BIG SEE

foto: Zlínský kraj
VELEHRAD, LUBLAŇ – Mezinárodní porota ceny BIG SEE udělila ve slovinské Lublani dvě prestižní ceny Cyrilometodějské stezce. Vyzdvihla hlavně příběh a design stezky.

Odkaz Cyrilometodějské stezky – Kulturní stezky Rady Evropy je stále silnější. Potvrzuje to mezinárodní porota ceny BIG SEE, která stezce udělila 27. října dvě prestižní ceny. Předání ocenění proběhlo během Big Design Festivalu na lublaňském hradě za účasti zástupců sdružení Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje a dvou významných poutních míst – Velehradu a slovinského Brezje.

Projekt získal Hlavní cenu v kategorii Kreativní příběh jako zážitek a zároveň Cenu za design v cestovním ruchu v kategorii Kreativní příběh a identita jako zážitek.

„Těší mě, že jsme po certifikaci Radou Evropy, kterou jsme obdrželi v loňském roce, dosáhli dalšího mezinárodního ocenění, tentokrát v oblasti designu. Je to potvrzení toho, že budovat stezku inspirovanou příběhem a odkazem sv. Cyrila a Metoděje jako produkt šetrného kulturního cestovního ruchu má v dnešní době smysl,“ řekl Lubomír Traub, náměstek hejtmana Zlínského kraje a předseda sdružení Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje.

Cyrilometodějská stezka nabízí hned několik tras, které mají společný start, nebo chcete-li cíl, poutní místo Velehrad. Propojují významná poutní místa a archeologická naleziště spojená se životem starých Slovanů. Zároveň jde o první trasu zaměřenou na slovanské kulturní dědictví uznanou Radou Evropy.

Co se týče cen BIG SEE, ty byly založeny jako regionální ceny, které systematicky zkoumají a propagují kreativní a podnikatelský potenciál jihovýchodní Evropy. S ambicí propojit kreativitu za hranicemi regionu přerostly regionální rámec a staly se mezinárodními. V současné době BIG SEE Awards přispívají k propagaci jedinečných a originálních tvůrčích počinů v oblasti architektury, interiéru, dřeva, cestovního ruchu, produktového a módního designu na celém světě.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x