Dárci kostní dřeně přebrali vyznamenání od hejtmana

foto: Zlínský kraj
ZLÍN – V úterý 24. května se v Baťově mrakodrapu setkali dárci kostní dřeně se zástupci Zlínského kraje. Záslužné vyznamenání II. stupně jim předal hejtman Radim Holiš a náměstkyně pro zdravotnictví Olga Sehnalová.

Zástupci Zlínského kraje se v úterý 24. května sešli se šesti dárci kostní dřeně. Ti se zapsali do registru dárců a následně prošli výběrem jako vhodní adepti k tomu, aby mohli zachránit život konkrétním pacientům. Jako výraz uznání jim udělil hejtman Radim Holiš záslužné vyznamenání II. stupně.

„Každým rokem v naší zemi onemocní stovky lidí včetně malých dětí leukémií a dalšími vážnými nemocemi a jedinou záchranou pro ně je transplantace kostní dřeně. Neexistuje větší dar, než dát někomu naději na život. Jsem rád, že se v našem kraji daří nacházet další a další hrdiny, kteří jsou ochotní přispět k záchraně života,“ řekl hejtman Radim Holiš.

Oceněnými dárci za rok 2021 ve Zlínském kraji jsou Zdeněk Elefant, Nikola Lacková, Petr Nedoma, Karel Špaček, Radim Ovčačík a Michal Bumbálek. „Do registru dárců kostní dřeně jsme se zapsali hromadně s kolegy z práce. Až po sedmi letech se mi z registru ozvali, že je pacient, kterému bych mohla pomoci, s čímž jsem vůbec neváhala. Myslím si, že každý, kdo je zdravý, by se měl do registru dárců zapsat. Je spousta lidí, kteří nás potřebují a čekají na naši pomoc,“ uvedla dárkyně Nikola Lacková.

Do Českého národního registru dárců kostní dřeně se mohou zapsat zdraví zájemci ve věku od 18 do 35 let. Stačí k tomu pouze vyplnění dotazníku a kapka krve nebo stěr z ústní dutiny. Zájemci se mohou do registru zapsat i během právě probíhajícího Zlín Film Festivalu. V parku Komenského je připraven stánek, který bude otevřen od 26. května do 1. června vždy od 15:00 do 19:00 hodin. Více informací najdete také na stránkách https://www.kostnidren.cz/.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x