Den architektury ve Zlínském kraji: exkurze do běžně nepřístupných budov i architektonické procházky s výkladem

Klouboucká lesní v Brumově-Bylnici. Foto: Den architektury
ZLÍNSKÝ KRAJ – V rozmezí od 29. září do 5. října se bude po celé České republice i na Slovensku opět konat největší architektonický festival u nás – Den architektury. Pestrý festivalový program se uskuteční i ve Zlínském kraji, kde se zájemci mohou těšit na exkurze do běžně nepřístupných budov, architektonické procházky s poutavým výkladem a řadu dalších akcí.

Ve Zlíně Den architektury pozve například na komentovanou prohlídku budovy Centroprojektu od architekta Zdeňka Plesníka, která patří k významným poválečným stavbám ve Zlíně. Dále nabídne prohlídku továrního areálu firmy Baťa, v rámci které se zaměří na charakteristické konstrukční systémy a představí jednotlivé etapy výstavby. „Zájemci mohou mimo jiné navštívit správní budovu 21, centrální sklad obuvi nebo budovu 44, která dodnes slouží výrobě obuvi,“ přiblížila za organizátory Dne architektury Silvie Marková.

Ve festivalovém programu nechybí ani komentované prohlídky Památníku Tomáše Bati, který mimo jiné nabízí i výstavu k 90. výročí jeho otevření. Památník nabídne i přednášku historika a popularizátora architektury Jakuba Potůčka Anatomie české funkcionalistické architektury. „Festivalový program zve i na komentovanou prohlídku zahrady zlínské vily Miroslava Zikmunda a výstavu věnovanou její historii,“ pokračovala Marková.

Výročí 100 let od narození kroměřížského rodáka Karla Pragera připomene výstava i architektonická procházka v Kroměříži, která povede od jeho rodného domu až k místu jeho posledního odpočinku. „S Pragerovou ranou tvorbou se bude možné seznámit také v Otrokovicích, kde festival představí jeho činžovní dům ve stylu socialistického realismu,“ řekla Marková.

Zajímavé konstrukční řešení mohou zájemci obdivovat v novém sídle společnosti Kloboucké lesní od významných představitelů současné architektury ateliéru Mjölk, která byla nedávno dokončena na okraji obce Brumov-Bylnice. Dřevěná konstrukce je vyrobena z materiálů, které vznikly přímo na místě. „Stavbou, která je v letošním roce nominovaná na Českou cenu za architekturu, provede jeden z autorů Filip Cerha,“ upřesnila Marková.

Velmi bohatý program v rámci Dne architektury nabízí Valašské Meziříčí. Ukáže nejen jeho historii, ale i možnou budoucnost města. Zájemci se mohou zúčastnit mimořádných komentovaných prohlídek areálu valašskomeziříčských skláren, historických krovů zámku Kinských nebo zrekonstruovaného evangelického kostela v Hodslavicích se spoluautorem jeho rekonstrukce Jakubem Červenkou.

Program dále nabízí procházku po významných místech v centru města s městským architektem Ondřejem Chybíkem, který mimo jiné povede i přednášku či workshop na téma vizuálního smogu. Program se zaměří dále například na vize proměny Krásenské obory nebo kultivaci veřejného prostoru,“ informovala Silvie Marková.

Hned tři komentované prohlídky nabízí Den architektury v Uherském Hradišti. Pozve do budovy bývalé barokní zbrojnice, od jejíhož vzniku letos uplynulo 300 let a nyní zde sídlí Galerie Slováckého muzea, dále areálu uherskohradišťské nemocnice, kde se průvodci zaměří nejen na jeho minulost a současnost, ale i budoucnost. „V rámci festivalu se uskuteční i exkurze do Kina Hvězda, které se řadí mezi významné realizace 2. poloviny 20. století a je unikátní i dvojím účelem stavby. Kino bylo vystavěno zároveň i jako civilní kryt,“ přiblížila zajímavý program Marková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x