Desítky milionů korun. Kroměříž sčítá škody po povodních

Voda se stále drží na dvou hřištích fotbalového areálu. Foto: město Kroměříž
KROMĚŘÍŽ - Město postupně sčítá škody, které způsobila zářijová povodeň. Podle starosty města Tomáše Opatrného sbírá radnice informace, ale přesné číslo ještě nezískali. Už teď je ale zřejmé, že škody se budou pohybovat v řádu desítek milionů korun. Částečně by je měly pokrýt pojišťovny, pomoci by měl i stát.

Největší škodu voda napáchala v zaplaveném domově pro seniory ve Vážanech. Úklid zde pokročil, zmizely naplaveniny a bahno z interiéru i venkovních prostor domova. Zatopený nábytek a další vybavení je vyvezeno. Poškozeny byly interiérové dveře, elektronika i podlahy a obklady. V objektu pracuje deset vysoušečů, uklizené prostory se desinfikují.

Zatopená jsou stále i dvě hřiště fotbalového areálu v Obvodové ulici, a to včetně hřiště s umělou trávou. Hladina vody tady postupně klesá. Pod vodou je několik dní po povodni i část cyklostezky Kotojedy – Vážany. Voda nadále odtéká v lokalitě K Terezovu. Hladina ostatních velkých lagun, které se kvůli povodni vytvořily, přes víkend výrazně klesla.

Městská policie nadále kontroluje břehy, případné podemletí silnic a chodníků a případné sesuvy. „Strážníci zatím nenarazili na vážnější problém,“ řekl starosta Opatrný. Pokud by si občané čehokoliv všimli, mohou se obrátit na linku městské policie 156. Nadále platí doporučení, aby se lidé vyhýbali břehům.

Pracovníci Kroměřížských technických služeb dokončovali úpravy zábradlí na lávce pro pěší přes řeku Moravu. Stále také uklízejí město po povodních. V pondělí například čistili cyklostezku do Kvasic a silnici v Trávníku a také odstraňovali spadlé stromy na Barbořině. Město nadále žádá občany, aby do lesoparku na Barbořině z důvodu obavy z možného pádu podmáčených stromů nevstupovali.

Pytle s pískem, které město darovalo obyvatelům ohrožených lokalit, si lidé mohou v případě zájmu ponechat. K rozebrání jsou i pytle umístěné u veřejných budov nebo u řek a říček.