Digitální technická mapa je tady! Zjednoduší stavební přípravu a územní plánování

foto: Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ – Začátkem července se spustil provoz Digitální technické mapy. Ta se tak stává užitečným pomocníkem při přípravě staveb a projektů, evidenci majetku nebo při územním plánování. Nabízí podrobné informace o stavebních objektech i infrastruktuře.

„Digitalizace sítí je základním předpokladem pro budoucí rozvoj kraje, přispěje ke snížení nákladů na budování vysokorychlostních sítí a také ke zjednodušení a zrychlení přípravy, umisťování a povolování dalších staveb. A právě Digitální technická mapa kraje, v jejíž přípravě byl náš kraj lídrem, je bez přehánění revolucí v oboru. Díky ní bude možné všechny sítě dopravní a technické infrastruktury vyhledat snadno a rychle na jednom místě, a to navíc s garancí kvality a zdroje dat. Za skvělou spolupráci děkuji obcím i všem dalším, kdo se na vzniku mapy podíleli,“ uvedl radní Zlínského kraje pro digitalizaci Jiří Jaroš.

Digitální technická mapa je v provozu od začátku července. Skládá se ze základní prostorové situace, tedy podrobného polohopisu, a dopravní a technické infrastruktury, tedy inženýrských sítí. Sdílí podrobné informace o stavebních a technických objektech a zařízeních. K dispozici ji mají města a obce, stavebníci nebo složky Integrovaného záchranného systému.

Zmapovaná je většina území Zlínského kraje. Mapa zahrnuje všechna data o veškeré dopravní infrastruktuře ve vlastnictví kraje a infrastruktuře technické v krajských areálech. Celkově jsou v ní zanesena i data o 500 kilometrech dopravní infrastruktury ve vlastnictví obcí.

Postupně se do mapy zařazují i informace o dopravní a technické infrastruktuře, které posílají jejich vlastníci, správci nebo provozovatelé. Navíc se spustila i aktualizace základní prostorové situace. Zájemci si tak už teď mohou vše prohlédnout v mapovém klientu pro veřejnost.

Samotná Digitální technická mapa se bude do budoucna ještě rozvíjet. Kraj během letošního a příštího roku plánuje domapovat technickou a dopravní infrastrukturu v majetku obcí. Celkově jde asi o 2 500 kilometrů. Spadají sem vodovody, kanalizace, veřejné osvětlení nebo místní komunikace.

--> --> --> --> -->