Divnočas v zimních areálech. Zima s tváří jara zavírá

Foto: Ski Stupava
VÝCHODNÍ MORAVA - To, aby zima skončila někdy kolem 25. ledna, tak to tu podle znalců i pamětníků snad opravdu ještě nebylo. Ale už to vypadá, že prostě v roce 2024 zažijeme naprosto extrémní situaci. Před pěti týdny se ještě bruslilo na přehradách, pak ale přišlo rychlé oteplení a trvá dosud. Provozovatelé lyžařských areálů se ukázali jako velcí bojovníci, teď ale až na maličké výjimky skládají zbraně a počítají ztráty. V časech normálních by se běžně sjezdovalo, ale i běžkovalo při nejmenším do konce března...

Tak nejdříve k té neskutečné výjimce. V sobotu i v neděli sjížděly svah na Stupavě stovky lyžařů. V zeleni chřibských pastvin je nadále bílá enkláva a skalní si pořád přijdou na své. Jak dlouho ještě?

„Uvidíme, zatím se tu lidem líbí, dnes je zase otevřeno, jen se modlíme, aby se nám netvořily v technickém sněhu hliněné plotny. Prostě je nemáme čím přikrýt. Vyloučit jejich výskyt nemůžeme, takže si netroufám odhadnout, dokdy se u nás bude lyžovat,“ říká zdejší šéf Lubomír Orel.

Za připomenutí stojí fakt, že se jezdí v malé nadmořské výšce od 350 do 450 metrů. Jiný areál ve Chřibech, v Osvětimanech, přerušil provoz už 10. února a znovu jej zprovoznit se vzhledem k předpovědi počasí povede v dalších týdnech už jen stěží.

Úplně stejně jsou na tom i renomovanější střediska, položená daleko výše.

Platí to například o Kohútce v Javorníkách, Bílé v Beskydech, Rališce, Gruni, Jezerném, sníh není ve Velkých Karlovicích, Karolince ani jinde.

O zázrak se chce pokusit na Trojáku, ani ne 600 metrů nad mořem, tamní provozovatel areálu Jakub Juračka.

„Takový rok jsme opravdu nezažili, o víkendu jsme zavřeli, máme ještě nasmlouvány školní kursy a tak se pokusíme právě pro ně od pondělí připravit podmínky tak, aby se děti naučily první krůčky na lyžích, anebo se zdokonalily. Tím bych rád poděkoval učitelům, kteří k nám snad zamíří, třebaže je předpověď počasí pro nás opravdu katastrofální,“ naráží nezdolný muž na avizované jarní teploty kolem 15 stupňů nad nulou.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x