Dluh na nájemném v městských bytech ve Vsetíně klesá, je to díky přísnějším pravidlům

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Vsetín)
VSETÍN - Díky zpřísněným podmínkám pro přidělování a užívání městských bytů se ve Vsetíně dlouhodobě daří držet dluh nájemníků vůči městu pod kontrolou. V posledních letech se tak snižuje jak počet dlužníků, tak souhrnný dluh, serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí města Jana Raszková.

„Zatímco dluh 99 nájemníků čítal ke konci loňského června 899 tisíc korun, v závěru letošního června dluží 84 nájemníků necelých 660 tisíc korun,“ upřesnila místostarostka Simona Hlaváčová s tím, že přidělování městských bytů a prodlužování nájemních smluv má jasná pravidla.

Základní podmínkou je bezdlužnost vůči městu. S bezproblémovými nájemníky prodlužují radní smlouvu zpravidla o jeden rok. Při špatné platební morálce nebo nedodržování jiných podmínek užívání bytu (např. poškozování jeho vybavení nebo opakované porušování občanského soužití) může rada města schválit nájemní smlouvu na kratší dobu, v krajním případě přistupuje k výpovědi z nájmu, což se stalo například ve dvou případech letos v červnu a červenci.

„Celý systém je nastaven tak, aby si nájemníci plnili povinnosti. To se jim daří, což ukazují i data, která na úřadě sledujeme. V porovnání s loňským rokem se snížil celkový dluh i počet dlužníků,“ řekla vedoucí bytového oddělení radnice Martina Ďulíková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x