Dny hasičů Zlínského kraje. Podívaná, na níž se nezapomíná, ale nejen to…

foto: zlin.cz
KROMĚŘÍŽ - Co exponát, to skvost. Historické stříkačky z předminulého století, nejmodernější technika, nad jejímž uměním plesali páni kluci od tří do sta let. Tisíce lidí přitáhly premiérové Dny hasičů Zlínského kraje, které se uskutečnily v pátek a v sobotu na Výstavišti v Kroměříži.

„Tati a co mám udělat, abych se stal hasičem,“ ptá se mezi spoustou ukázek a jedinečných zpravidla červených robustních i méně nápadných strojů malý klouček na tatínkových ramenou. „No teď dávej pozor, pak se musíš ve škole dobře učit a pak se uvidí,“ povídá tatínek, sám v tuto chvíli unešený ukázkou slaňování hasičů z obrovského jeřábu.

Byla to příležitost nahlédnout přímo do akcí chlapů, které se jen tak nevidí. Požáry, nehody a zásahy mnoha dalších druhů nikdy nebývají dopředu avizovány. Tady ovšem ano a byla jich po celé dva dny spousta.

„My tady s vnučkou obdivujeme tu starou techniku, je to tady zajímavé i tím srovnáním, jak se vyvíjela, chválím organizátory za to, co všechno dokázali nabídnout nám, návštěvníkům, přijeli jsme z Prostějovska, ale ta cesta tedy stoprocentně stála za to,“ chválil si podívanou statný šedesátník.

„My to máme v rodině, děda byl dobrovolný hasič, otec taky, já také a obě děti už chodí cvičit požární sport, moc je to baví a tady vidí opravdu špičkové ukázky, přijeli jsme moc rádi,“ pochvaloval si mladý muž z jedné vesnice na Kroměřížsku.

„Moc nás těší zástupy starších, mladších i dětí. Návštěva parádní, drží nám počasí, to je velmi důležité. Ale po pravdě řečeno, organizačně to bylo mimořádně náročné. Dostat sem na jedno místo tolik úžasných kusů techniky, té nejnovější, ale také skvosty, které mají k dispozici dobrovolní hasiči, to byla fuška, ale vyplatila se,“ komentoval zatím největší hasičkou akci v historii ředitel Výstaviště Kroměříž Pavel Konečný.

Slavnostní rámec zdařilé akce pak ještě zvýraznilo oceňování těch, kteří zasvětili práci mezi profesionálními i dobrovolnými hasiči desítky let života.

„Jejich práce si moc vážím a jsem rád, že máme tak skvělé lidi, kteří umějí pomáhat jiným, když je to nejvíce potřeba,“ pochválil nejen ty nejzasloužilejší a oceněné hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x