Do Bečvy opět unikly nebezpečné látky, zvýší se kontroly

Foto: MěÚ Valašské Meziříčí
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Ve Valašském Meziříčí unikly potřetí v krátké době nebezpečné látky do řeky Bečvy, situaci přijel řešit i ministr životního prostředí Richard Brabec. V místě se zvýší kontroly, řekl serveru Zlin.cz mluvčí valašskomeziříčské radnice Jakub Mikuš.

V týdnu unikly látky do Bečvy z výustě pod juřinským mostem, která vede z areálu bývalé Tesly Rožnov pod Radhoštěm. „Situace je naprosto šílená. Není možné, aby se tyto události neustále opakovaly. Intenzivně hledáme cestu, jak jim zabránit. Zároveň se však ukazuje, že uzavření inkriminovaného kanálu nebude z pohledu zákonů tak jednoduché,“ reagoval Stržínek.

Na radnici se pak znovu sešel s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem, ale také náměstkyní hejtmana Zlínského kraje pro oblast životního prostředí Hanou Ančincovou a Jednatelem Českého rybářského svazu, Územního svazu pro Severní Moravu a Slezsko Rostislavem Trybučkem. „Od 20. září máme potvrzené tři úniky škodlivých látek v nadlimitních koncentracích do Bečvy z areálu Tesly Rožnov, a to kyanidy, nikl a dusitany. První případ otravy Bečvy kyanidem vyšetřuje nadále Policie České republiky, která již dříve oznámila, že do 20. prosince by měla mít k případu hotovy znalecké posudky,“ uvedl Brabec.

V souvislosti s otravou Bečvy kyanidy podle něj také Česká inspekce životního prostředí provedla 30 šetření a zahájila 15 kontrol v různých firmách včetně těch v areálu Tesla Rožnov a včetně společnosti Deza. „Na jednání se zástupci odboru životního prostředí krajského úřadu Zlínského kraje a náměstkyní zlínského hejtmana Hanou Ančincovou jsme se dohodli, že využijí maximálně svých zákonných možností, aby v hospodaření s odpadní vodou z areálu Tesla Rožnov zjednali co nejrychlejší a nejúčinnější nápravu. Aktuálně mají s provozovatelem výusti otevřená dvě správní řízení, která se vztahují k provozování výusti a vypouštění odpadních vod z areálu. Shodli jsme se, že je to v tuto chvíli nejrychlejší cesta, jak dostat areál do zákonných limitů,“ řekl Brabec.

Stržínek věří, že policie prověří všechny potenciální znečišťovatele. „V pátek 27. listopadu nás její zástupci ujistili, že žádnou z těchto společností z vyšetřování nevyloučili. Nyní je třeba, aby odbor životního prostředí krajského úřadu Zlínského kraje využil všechny zákonné možnosti k zamezení dalším únikům z výusti bývalé Tesly Rožnov. S tím souvisí i vydání nového povolení pro nakládání a vypouštění odpadních vod z toho areálu, které má aktuálně krajský úřad na stole,“ řekl starosta.

Podle náměstkyně hejtmana Hany Ančincové se Krajský úřad Zlínského kraje celou záležitostí detailně zabývá. „Za krajský úřad mohu veřejnost ubezpečit, že uděláme vše, by se tyto úniky nebezpečných látek neopakovaly. Náš odbor životního prostředí provede v nejbližších dnech kontroly ve vybraných společnostech,“ ujistila Ančincová.

Podle Trybučka ležely v týdnu u výpusti čtyři uhynulé ryby. „Podle stádia jejich rozkladu mohlo k úhynu dojít odhadem před třemi dny. Voda, která z kanálu vytékala, se nejvíc podobala běžné splaškové, ale obsah látek ukáží rozbory,“ přiblížil Trybuček. Podle něj ale není Bečva mrtvou řekou. „Již zaznamenáváme výskyt různých věkových kategorií a druhů ryb. Určitě dochází k migracím a obsazování vytrávených teritorií z lokalit nezasažených, vyšších. Do konce roku bude na Bečvě až po soutok s Moravou platit úplný zákaz rybolovu. Od 1. ledna 2021 do odvolání pak režim Chyť a pusť,“ řekl Trybuček. Zároveň rybáři chtějí ve spolupráci s akreditovanými laboratořemi provést rozbory rybí svaloviny na přítomnost těžkých kovů, mezi jinými i niklu, které se mohou v mase ukládat postupně celé roky.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x