Do pěti let vzniknou mezi Uherským Brodem a Těšovem tři nové rybníky

Ilustrační foto
UHERSKÝ BROD - Uherskobrodská radnice plánuje obnovit mezi Těšovem a městem tři vodní plochy o celkové rozloze jedenáct hektarů. Měly by sloužit chovu a lovu ryb.

Zastupitelstvo města schválilo investiční záměr v resortu životního prostředí na obnovení vodních nádrží v lokalitě Rybníky. V minulosti se na pomezí těšovského a brodského katastru na Bánovském potoce rybník o rozloze 16 až 20 hektarů rozkládal.

Prověřovali jsme studii, zda by bylo možné tento rybník obnovit. Ukázalo se, že ano, ale nebyl by to jeden 16hektarový, ale tři menší rybníky, z toho největší by měl mít až 5 hektarů, zbývající dva rybníky pak orozlohu 2,5 a 3,5 hektaru. Tyto rybníky by sloužily rybochovným a rybolovným účelům,“ uvedl radní Uherského Brodu David Surý.

Město Uherský Brod prostředky z rozpočtu neposkytne, připraví ale kompletní projektovou dokumentaci a majetkoprávně vypořádá pozemky. O dotaci pak rybářský svaz požádá ministerstvo zemědělství.

Podle toho, jak to máme teď aktuálně napočítané, se investiční náročnost pohybuje mezi 30 až 40 miliony korun. Aktuálně na zastupitelstvo chystáme schůzku s rybáři, se kterými bychom měli podepsat memorandum o spolupráci,“ pokračoval Surý.

Obnovení historických rybníků na Bánovském potoce navazuje na už dokončené vodní plochy v okolí města, které jsou v souladu s politikou zadržování vody v krajině.

Předpokládáme, že během čtyř až pěti let by se pozemky měly majetkoprávně vypořádat. Samotné rybníky jsou z hlediska investiční náročnosti a rozsahu poměrně jednoduché, protože topologie terénu k tomu přímo vybízí,“ zakončil David Surý.

Vedle obnovených vodních staveb vzniknou ještě boční sedimentační nádrže, které zachytí splachy ornice. To by mělo vyřešit problémy s erozí orné půdy, která moravskou krajinu dlouhodobě trápí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x