Na Filmovku přijede Zdeněk Svěrák nebo třeba Jiřina Bohdalová

Foto: mesto-uh.cz
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Všichni milovníci filmu by si ve svých kalendářích měli výrazně vyznačit termín 6. - 12. srpna, kdy se v Uherském Hradišti uskuteční 47. ročník Letní filmové školy. Do srdce Slovácka opět zamíří hvězdy stříbrného plátna, s nimi se představí předpremiéry českých filmů, dostane se ale i na divadla, koncerty a další bohatý program.

Přípravy na letošní Letní filmovou školu provázela nejistota a mnoho otazníků. I přes všechny překážky se však do nich organizátoři pustili s vervou a jak sami říkají, motivovala je zejména potřeba oživit kulturní život v České republice. A na co se mohou návštěvníci Filmovky tentokrát těšit? Máme přislíbenou účast výjimečných hostů, jako jsou Jiřina Bohdalová, Zdeněk Svěrák, Martin Huba, Goran Marković, Jarosław Kamiński či Sergio Castro San Martín. Dojde na několik předpremiér českých filmů včetně velmi očekávaného Šulíkova snímku Muž se zaječíma ušima, kterým letošní ročník otevřeme,” nastínila program 47. ročníku ředitelka festivalu Radana Korená.

Když se řekne Letní filmová škola, skoro každý si název festivalu spojí s Uherským Hradištěm, které je letos hlavním partnerem festivalu. „Z Filmovky mám každoročně radost, letos stejně jako loni okořeněnou tím, že se festival vůbec bude konat. Vůle AČFK a její snaha přehlídku uskutečnit i v nelehké, koronavirem poznamenané době je obrovská a my se jako hrdý hlavní partner festivalu snažíme o nastavení těch nejlepších podmínek,” uvedl starosta města Stanislav Blaha.

Program Letní filmové školy bude letos sice kratší, ale na své rozmanitosti oproti minulým létům nic neztratí. Jednotlivé programové sekce nabídnou cestu historickou, současnou a česko/slovenskou kinematografií. „Historie představí dílo Akiry Kurosawy či úplně prvního Fantomase z roku 1913, díla německého expresionismu doprovodí živá hudba. Ale nejen filmem je člověk živ, a proto jsme připravili řadu atraktivních doprovodných akcí. Na Filmovku zavítá například Divadlo Járy Cimrmana, vystoupí Dan Bárta, vystavíme skici k filmu V síti,” vyjmenovává programová ředitelka Iva Hejlíčková.

Filmovka bude i letos napěchovaná současným filmem. „V rámci sekce Terra festivalis budeme servírovat štiplavost mexických festivalových filmů, prst na tepu současných ‚eastern‘ filmů podržíme v rámci divácky stále oblíbenějších Východních příslibů a ponoříme se i do galaxií imaginace v rámci virtuální reality,” dodává programový ředitel Jan Jílek.

Prodej akreditací a ubytování bude spuštěn 1. července. Denní program bude zveřejněn v polovině července.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x