Do „Valmezu“ se vrátí MHD zdarma. Kdy přesně?

Od 12. června 2022 jezdí ve Valašském Meziříčí opět MHD zdarma. Foto: archiv, web města Valašské Meziříčí
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Po dvou a půl letech se v červnu vrátí do Valašského Meziříčí městská hromadná doprava zdarma pro všechny cestující. Město podepsalo s novým dopravcem, kterým je společnost TQM – holding s.r.o. (dále TQM), smlouvu na následujících 10 let.

V listopadu 2019 musela valašskomeziříčská radnice ukončit provoz MHD zdarma z důvodu platné evropské legislativy v souvislosti s prodloužením smlouvy se stávajícím dopravcem. Zároveň však hledala nového provozovatele.

Vítězem výběrového řízení se stala společnost TQM, která začne od 12. června provozovat MHD v našem městě v nových moderních autobusech. Všechny vozy budou plně klimatizované, nízkopodlažní, bezbariérové a ekologické, jezdit budou na stlačený zemní plyn – CNG. Vizuální podoba exteriéru a interiéru autobusů bude navíc vycházet z městského design manuálu,“ přiblížila místostarostka Yvona Wojaczková.

Zastupitelé pak na svém posledním jednání rozhodli, že MHD bude pro všechny cestující zdarma. „Valašské Meziříčí je dopravní křižovatkou, kterou denně projede přes 20 tisíc vozidel. Před ukončením provozu MHD zdarma jsme za rok převezli bezmála milion cestujících, což bylo o 60 % víc než při běžném provozu,“ vysvětlila místostarostka Yvona Wojaczková s tím, že radnice počítá s náklady 21,3 milionu Kč za rok: „Částkou bezmála 4,2 milionu korun se na provozu budou podílet také obce Krhová a Poličná. MHD zdarma má pro naše město jednoznačně smysl. Věříme, že počet cestujících po jejím znovuzavedení dál poroste a bude mít tak pozitivní vliv na pokles dopravy při jízdách po Valašském Meziříčí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x