Do Zlína zavítá Czech Ensemble Baroque

Czech Ensemble Baroque (Foto: www.ebcz.eu)
ZLÍN - Hotel Baltaci ve Zlíně se ve středu 26. února rozezní barokní hudbou. V podání Czech Ensemble Baroque (CEB) návštěvníci uslyší Klingende Geographie, tedy Znějící zeměpis Georga Philippa Telemanna, serveru Zlin.cz to oznámil PR manager CEB pro Zlínský kraj Miroslav Urubek.

Během netradičního večera se mohou lidé těšit také na ukázky z dobových tanců a barokní módní přehlídku. Světem 18. století je provedou patroni souboru, skladatelé Johann Sebastian Bach a Wolfgang Amadeus Mozart v podání herců zlínského Městského divadla Luďka Randára a Radovana Krále.

„V Telemannově překrásné barokní suitě budeme svědky zvyklostí a rozdílností národních hudebních pokrmů tak, jak je servírovaly dvorské a divadelní orchestry 18. století,“ vysvětlil dirgent CEB Roman Válek. Typická hudba Španělska, Francie, Itálie, Rakouska, Čech, Polska a Maďarska se podle něj tu a tam dostane do křížku s hudbou tureckou, asijskou a třeba i americkou. „Alespoň tak, jak si ji génius německého baroka Georg Philipp Telemann představoval,“ doplnil Válek.

Telemannův Znějící zeměpis měl ve své době sloužit jako mnemotechnická pomůcka pro výuku zeměpisu. „Základem je memorování zemí a měst podle jejich charakteristik. Jednotlivé skladby cyklu odkazují na většinou evropské národy, případně národní povahy,“ řekl muzikolog Pavel Sýkora. Za zmínku podle něj stojí, jak například tehdejší svět vnímal třeba Český národ čí sousední Poláky. „Zatímco Polsko je v Klingende Geographie zobrazeno prostřednictvím ušlechtilé dvorské polonézy, Češi jsou líčeni prostředky barbarské „hanakische“ Musik,“ upřesnil Pavel Sýkora.

Večer v hotelu Baltaci okoření ukázkami z dobových tanců a barokní modní přehlídkou s hudbou daných regionů taneční soubor Alla Danza z Brna.

Hudebně taneční představení začíná v 19.00 hodin.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x