Blíží se období fašanků. Ten Lešetínský se uskuteční už na konci ledna

Z minulých ročníků Lešetínského fašanku. Foto: CCR VM
ZLÍNSKÝ KRAJ – Oblíbený Lešetínský fašank, který každoročně přiláká do zlínských ulic Kvítková, Lešetín I a Lešetín II tisíce návštěvníků, se letos uskuteční nečekaně brzy. Termín v pořadí 23. ročníku oblíbené akce pořadatelé stanovili na sobotu 28. ledna. Další fašanky ve Zlínském kraji proběhnou tradičně v únoru.

Popeleční středa, do níž musí dle tradice a církevní praxe skončit veškeré masopustní veselí, letos připadá na 22. února. Hlavní masopustní oslavy se proto očekávají zejména o druhém či třetím únorovém víkendu. Výjimkou však bude Lešetínský fašank ve Zlíně, který letos připadne na 28. ledna.

Důvod uspíšení letošního Lešetínského fašanku je prostý. Chtěli jsme se zcela vyhnout jarním prázdninám, které jsou letos pro okres Zlín stanoveny na 13. – 19. února., jakož i víkendům, které je rámují. Tématem letošního ročníku je Lešetínská zimní olympiáda. Srdečně zvu domácí i přespolní, čeká nás dobrá zábava a tradiční východomoravské speciality,“ vysvětluje za pořadatele Zuzana Baťová.

Oproti tomu jeden z nejznámějších a nejpestřejších venkovských fašanků Festival masopustních tradic ve Strání proběhne o tři týdny později, právě o nejexponovanějším masopustním víkendu 18. – 19. února.

Milovníci tradic mohou dále stihnout a zažít např. autentický valašský masopust ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. V sobotu 11. února lze v Dřevěném městečku vidět masopustní zvyky, návštěvníci si ovšem také pochutnají na zabijačkových dobrotách. Součástí programu bude také soutěž O nejlepší valašskou klobásu a soutěže O nejlepší valašskou tlačenku.

Příznivec masopustních oslav jich letos může díky termínovému rozpětí absolvovat víc, a to je přece výborná zpráva,“ říká s úsměvem ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Zuzana Vojtová.

Kromě skutečných živých a v reálném čase se odehrávajících masopustních veselic je zajímavým počinem také výstava Od adventu po fašanky, která je až do 26. února k vidění v Muzeu regionu Valašsko na zámku ve Vsetíně.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x