Dobrá zpráva pro chodce i cyklisty. Začne se budovat cyklostezka Mařatice – Sady

V srpnu se začne budovat cyklostezka Mařatice – Sady. Foto: město Uherské Hradiště
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - První etapa stezky pro pěší i cyklisty, která propojí městské části Mařatice – Sady, se začne budovat už v polovině srpna. Město vyjde na 6,04 milionů korun. Akce bude spolufinancována z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), Rozvoj městské mobility. Očekávaná výše dotace je 5,1 milionů korun.

V trase budoucí stezky se v současnosti nachází pouze částečně zpevněná a neosvětlená pěšina, která je navíc za nepříznivého počasí obtížně schůdná. Součástí stavebních prací bude vybudování stezky pro pěší a cyklisty v šířce 3 metry. Nebude chybět ani odpočívadlo s lavičkou u kříže, odvodnění povrchových vod zatrubněným příkopem, osvětlení veřejným osvětlením a chystají se také terénní úpravy okolí.

Celková realizace je rozdělena na dvě etapy. Předpokládaný termín zahájení prací na první etapě je 14. srpna a termín dokončení je plánován do poloviny listopadu tohoto roku. Začátek řešené etapy je v ulici Pod Lipkami v Sadech v místě stávajícího napojení polní pěšiny s nezpevněným povrchem vedoucím do Mařatic na slepou místní komunikaci vedoucí ke hřbitovu. Konec úseku je u stávajícího kříže, kde dočasně stavba naváže na polní pěšinu.

Po uvedenou dobu nebude možné užívat úsek od ulice Pod Lipkami po kříž, protože bude zcela uzavřen. Chápeme, že omezení provozu v místě stavby zkomplikuje řadě lidí život, ale jinak tuto stavbu bohužel nelze realizovat. Přístup k zahradám bude možný od Mařatic z ulice Konečná, jako objízdnou trasu je možné využít cestu vedoucí na konci Sadů z ulice Solná cesta nahoru do Mařatic s vyústěním do ulice Konečná,“ okomentovala omezení spojená se stavbou místostarostka Marcela Čechová.

„Jsem rád, že po mnoha letech jednání s majiteli pozemků se nám konečně podařilo posunout k samotné realizaci první části cyklostezky, která odkloní chodce a cyklisty z frekventovaných komunikací v rámci města a tím přispěje ke zvýšení bezpečnosti a plynulosti provozu,“ dodal uherskohradišťský Stanislav Blaha.

Na úsek realizovaný v letošním roce by měl v budoucnu navazovat další, ukončený v Mařaticích na ulici Konečné. V současné době se připravuje výběrové řízení na zhotovitele projektové dokumentace, realizace v případě získání dotace se dá předpokládat v příštích dvou letech.

Zdroj: město Uherské Hradiště

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x