Dobrovolní hasiči z Hulína pomáhali v Mikulčicích

foto: SDH Hulín
HULÍN – Na rozhodnutí, jestli pojedou dobrovolní hasiči z Hulína na pomoc Mikulčicím zasaženým tornádem, měli jen pár hodin. Neváhali ale ani minutu. Čtveřice členů SDH Hulín tak odjela na tři dny do poničené obce.

S nabídkou možnosti pomoci obcím, které před časem zasáhlo řádění tornáda, se na dobrovolné hasiče z Hulína obrátili jejich profesionální kolegové z HZS Zlínského kraje. „Mohli jsme jet jen čtyři, v případě potřeby by nás ale určitě z Hulína pomáhalo více,“ nepochybuje Jaroslav Zábranský, velitel SDH Hulín. „Jsme hrdí na naše chlapy,“ chválí hasiče starosta městaRoman Hoza a pokračoval: „Hulínští dobrovolní hasiči dělají čest nejen svému městu, a svému patronovi svatému Floriánovi, ale jsou především věrni heslu, které nosí na svém praporu: Bohu ke cti, bližnímu ku pomoci! Vážíme si toho.“

Ještě před odjezdem dobrovolníci uspořádali materiální sbírku. Díky veřejnosti a několika firmám se podařilo shromáždit spoustu pracovního nářadí, oblečení a ochranných pomůcek, nebo třeba drogérie a zdravotnického materiálu.

V Mikulčicích hasiči nejdřív odklízeli trosky po tornádu, ale následně pomáhali i se stavbou střech na poškozených domech. Horší, než každodenní mnohahodinová těžká fyzická práce ale byl skličující pohled na zničenou vesnici. „Spousta lidí přišla doslova o všechno. Bylo velmi traumatizující vidět jejich neštěstí. Na druhou stranu jsme měli obrovskou radost z toho, kolik lidí přijelo pomáhat, dobrovolně, ve svém volném čase a na vlastní náklady,“ říká Jaroslav Zábranský.

Mise hasičů ze Zlínského kraje oficiálně skončila po dvou dnech. Dobrovolní hasiči z Hulína ale zůstali ještě jeden den a pokračovali v pomocných pracích. Teprve potom se vrátili domů. „Myslím, že jsme v Mikulčicích odvedli spoustu práce, která místním pomohla. Máme dobrý pocit, že je za námi její výsledek vidět. A jsme připravení pomáhat dál všude, kde to bude potřeba,“ ujistil Jaroslav Zábranský.

Ničivé tornádo se prohnalo obcemi na Břeclavsku a Hodonínsku 24. června, kriticky poškodilo zejména Moravskou Novou Ves, Mikulčice, Hrušky, Lužice a místní části Hodonína Bažantnice a Pánov. Poničilo asi 1 200 staveb, škody byly vyčísleny na cca 15 miliard korun.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x