Dobrovolní hasiči z Karolinky přivedli starší ženu zpátky k životu během pěti minut

Dobrovolní hasiči z Karolinky přivedli seniorku zpátky k životu. Foto: HZS ZK
VSETÍNSKO - Ve čtvrtek obdrželo Zdravotnické operační středisko ZZS ZK tísňovou výzvu ohledně resuscitace v Karolince na Vsetínsku. Vzhledem k momentální nedostupnosti místní posádky byli požádáni o součinnost také hasiči.

Na místo byla vyslána dobrovolná jednotka z Karolinky, která je mimo jiné předurčena právě v rámci systému first responder a disponuje automatizovaným externím defibrilátorem (AED).

„Hasiči po příjezdu převzali resuscitaci od svědků události a během pěti minut se jim podařilo přivézt starší ženu zpátky k životu,“ informovali hasiči na svém facebookovém profilu s tím, že po příjezdu zdravotnických záchranářů jim byla žena předána do péče.

„Pacientku jsme ošetřili v rámci přednemocniční neodkladné péče a už při vědomí jsme ji převezli do Vsetínské nemocnice,“ sdělila mluvčí záchranářů Gabriela Netopilová Sluštíková.

Vybrané dobrovolné jednotky jsou HZS ZLK zařazovány do systému first responder, přičemž kromě pořízení AED musí zároveň i projít proškolením, které vedou lektoři ZZS ZK. „Mohou pak být povolávány k podobným událostem v místech s delším časovým dojezdem posádek, popř. v případě jejich nedostupnosti,“ zmínili hasiči.

Včerejší zachráněný život v Karolince tak prokázal funkční spolupráci mezi složkami IZS.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x