Dobrovolným hasičům z Valmezu zvoní hrana. Potřebují nové členy, jinak jim hrozí zánik

Foto: archiv JSDH Juřinka
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Když dobrovolní hasiči Valašského Meziříčí vloni slavili své 150. výročí, jen málokdo asi tušil, že o rok později bude nejstaršímu sboru dobrovolných hasičů v regionu hrozit zánik. Přesně to se ale teď děje. Důvodem je akutní nedostatek členů.

Na vině současné situace je stárnutí členské základny a s tím související úbytek dobrovolných hasičů.

Letos v srpnu si připomeneme 151 let od založení valašskomeziříčského sboru, bez pomoci zájemců z řad obyvatel města to ale nepůjde. Náš nejstarší sbor dobrovolných hasičů v okrese Vsetín se totiž dostal do situace, kdy nemá dostatek členů pro udržení činnosti a hrozí, že zanikne. Už s ohledem na dlouhou tradici a odkaz našich předků by to však byla velká škoda, a proto jsme se za vedení města rozhodli hasičům pomoci a aktivně podporujeme nábor nových členů,“ řekl starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek.

Ten, kdo by měl zájem rozšířit řady nejstaršího sboru dobrovolných hasičů v regionu, se může obrátit na vedoucí kanceláře Okresního sdružení hasičů Vsetín Blanku Šochovou.

Naším posláním a velkým cílem je pokračovat v nepřerušené hasičské tradici ve Valašském Meziříčí. Obracíme se proto na všechny, kteří by byli ochotni podpořit činnost sboru a rozšířit naše řady, aby neváhali. Veškeré dotazy ráda zodpovím,“ vyzvala Blanka Šochová.

Sbor dobrovolných hasičů města Valašské Meziříčí vznikl 30. srpna roku 1872, i když tehdy existovaly vlastně sbory dva, a to v Krásně a Meziříčí. Jejich činnost aktivně podporoval také tehdejší starosta Krásna – hrabě Rudolf Kinský. Až do dnešních dní se podařilo zachovat i dvě původní koňské stříkačky, které jsou k vidění na Zámku Kinských.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x