Dokonalá přeshraniční houbařská spolupráce

Svět je v pořádku. Rostou! Foto: zlin.cz
PROVODOV - Spory o tom, zda rostou nebo nerostou provázejí letní čas před půlí srpna. Na Zlínsku najdete místa, kde už opravdu mají houbaři o zábavu a radost postaráno, ale také ty, kde dosud není k nalezení vůbec nic. Právě v tomto období, kdy už to nemohou pravověrní vydržet, dorazili do Provodova Murínovi z jedné obce zvané Velké Zálužie nedaleko Nitry.

Nejeli jen tak, paní Hanka, maminka čtyř šikovných dětí tu má sestru a také maminku.

O to příjemnější chvíle je čekaly a nešlo zdaleka jen o setkání s blízkými.

Zatímco jeden den navečer se celá česko-slovenská ekipa čítající celkem třináct malých i velkých vracela z houbařského výšlapu s malými úspěchy, pár hodin na to už bylo všechno jinak.

Ale spíše zásluhou dobrých sousedů, kteří vyrazili už brzy ráno.

„Našli jsme s kamarádem asi dvacet nádherných a hlavně zdravých pravých hřibů, klouzky a nějaké bedly, navrch dva kozáky a pár růžovek,“ sčítal ranní krásné nálezy pan Josef.

A protože jsou sousedské vztahy v Provodově i na vysoké „internacionální“ úrovni, putovala značná část úlovku k veliké radosti slovenských dětí Terezky, Janka, Amálky a Benedikta právě jim.

Což znamená dvě věci. Jednak, že houby zřejmě opravdu chystají od poloviny srpna boom a pak, že se (staro)nová přeshraniční přátelství navazují i tímto neobvyklým způsobem.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x