Dopravní spojení příhraničních obcí se Zlínským krajem je nevyhovující

Dopravní spojení příhraničních obcí se Zlínským krajem je nevyhovující. Foto: Jiří Balát
ZLÍNSKÝ KRAJ – Přeshraniční spojení menších obcí na Púchovsku a Hornolidečsku se Zlínským krajem je dlouhodobě na velmi špatné úrovni. Hejtmanství chce proto tento problém začít řešit.

Nedostatek vlakových i autobusových spojů, které mohou pro cestování přes hranice využívat obyvatelé obcí z Púchovska na slovenské a z Hornolidečska na české straně, byl hlavním tématem jednání, kterého se zúčastnil náměstek hejtmana Zlínského kraje pro dopravu Radek Doležel, primátorka Púchova Katarína Heneková a také starostové několika obcí z obou stran hranice.

Lidé zejména z příhraničních menších obcí na slovenské straně potřebují často cestovat do Zlínského kraje, ať už za prací, za lékařem či za rodinou. V současné době však neexistují téměř žádné vlakové ani autobusové spoje, které by tuto potřebnou dopravní obslužnost zajišťovaly.

Ujistil jsem paní primátorku, že tento problém vnímáme a chceme jej pomoci řešit. Vstoupíme proto do jednání s Trenčínským krajem a budeme chtít vyjádřit společný zájem obou krajů na zlepšení této nevyhovující situace a hledat ve spolupráci s obcemi, kterých se to nejvíce týká, společné cesty, jak toho dosáhnout,“ informoval náměstek hejtmana Radek Doležel.

Zatímco autobusové spoje má na slovenské straně na starost přímo Trenčínský kraj, problematiku železničního spojení bude potřeba projednat se slovenským Ministerstvem dopravy, které vlakové spoje objednává. Objednatelem vlakových i autobusových spojů na české straně hranice je Zlínský kraj.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x