Draft do NHL? Pěkné, ale hlavně neusnout na vavřínech, ví dobře brankář Málek

Brankář hokejového Vsetína Jakub Málek byl draftovaný New Jersey Devils. Foto: VHK Vsetín
VSETÍN – Podobnou větu si přeje někdy uslyšet každý začínající hokejista. Vsetínskému brankáři Jakubu Málkovi se to splnilo 24. července, kdy byl jako stý v pořadí draftovaný do NHL. Devatenáctiletého kroměřížského rodáka si vybralo New Jersey Devils.

Brankář Jakub Málek byl letos třetím nejvýše draftovaným českým hokejistou v NHL. „Tušil jsem, že něco bude. Měl jsem informace, že bych mohl být draftovaný v nějakém pátém až sedmém kole. Takže jsem to do té doby ani moc nesledoval, jenom tak po očku, co kamarádi,“ přiznává v rozhovoru pro klubový web Vsetína.

Zprávu se nakonec dozvěděl po cestě z Finska od florbalového útočníka a trenéra hokejových gólmanů Marka Zapletala. „Byl první, kdo mi to volal. Úplně v klidu mi řekl, že jsem draftovaný. Já tomu samozřejmě nevěřil, ale najednou se mi rozdrnčel telefon. Agent, kamarádi, rodina, všichni mi psali a volali. Byl to nádherný moment,“ přiznává.

Být draftovaný je snem každého hokejisty. „Pro mě to znamená určitě hodně,“ přikyvuje. „Je to první krůček k tomu, abych se dostal do NHL,“ ví dobře. „Je to určitě pěkné, ale hlavně neusnout na vavřínech. Je potřeba dál na sobě pracovat, jet dál a neohlížet se za tím. Nemyslet na to, že je člověk draftovaný,“ přidává.

Málek v uplynulé sezoně první ligy odchytal 23 zápasů včetně play-off, měl průměr 2,33 gólu na utkání, úspěšnost zákroků 91,01 procenta a dvakrát udržel čisté konto.

Na Lapači by měl strávit i nadcházející ročník. „Mám tady ještě rok smlouvu. A potom se uvidí, kam povedou moje kroky,“ říká. „Asi bych chtěl možná už zkusit to zámoří, ale uvidíme. Ambice pro novou sezonu jsou ale jasné. Se Vsetínem je to určitě postup do extraligy, o který se tady snažíme už řádku let. A chtěl bych se probojovat na mistrovství světa dvacítek,“ prozrazuje.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x