Drsná zima stála silničáře přes 130 milionů

Skončilo období zimní údržby silnic. Foto: archiv ŘSZK
ZLÍNSKÝ KRAJ – Krajští silničáři nemají valný důvod k radosti. Uplynulá zima byla totiž jednou z nejdelších a současně nejnákladnějších za posledních několik let. Pokladna Ředitelství silnic Zlínského kraje je tak o 132 milionů lehčí.

Celkové náklady za údržbu silnic v uplynulé sezoně 2020/2021 mohlo Ředitelství silnic Zlínského kraje sečíst až začátkem května. A konečná bilance zimy není radostná – za zmírňování následků povětrnostních vlivů se na krajských silnicích utratilo 132 milionů korun, což je výrazně více, než jaký byl průměr v minulých pěti i deseti letech.

Zákonem stanovené období zimní údržby silnic s pevnými časovými limity pro zmírňování následků povětrnostních vlivů končí již 31. března. V roce 2021 však silničáři museli výjimečně vyjíždět do terénu se sypači ještě i po řadu dní v dubnu. Proto mohlo Ředitelství silnic Zlínského kraje udělat závěrečnou bilanci výkonů a nákladů zimní údržby až na začátku května.

„Zatímco o loňské zimě jsme hovořili jako o třetí nejmírnější za posledních 19 let, letošní zima se řadí mezi ty nejsilnější. Z hlediska výkonů a nákladů zimní údržby krajských silnic překonala výrazným způsobem nejen hodnoty loňské sezony, ale i pětiletý a desetiletý průměr minulých sezon,“ konstatoval ředitel ŘSZK Bronislav Malý a dodal: „Přesto – byť se zvýšenými náklady – se nám dařilo udržovat silniční síť po celou zimu ve sjízdném stavu. Během zimy nevznikly žádné kalamitní situace ani vážné dopravní komplikace.“

Pokud jde o uplynulou zimní sezonu, největší výkony zimní údržby silnic byly na krajských silnicích zaznamenány v lednu a v únoru. Podle rozdělení kraje na čtyři okresy měl největší potřebu zimních zásahů silničářů okres Vsetín, nejméně se pluhovalo a posypávalo na Kroměřížsku.

„Drsnější uplynulá zima se bohužel projevila i na větším množství výtluků na vozovkách, takže nyní máme více práce s lokálními vysprávkami,“ poznamenal provozně-technický náměstek ŘSZK Radek Berecka.

Nejnáročnější zimní období pro silničáře bylo v sezoně 2012/2013, nejmírnější zimou pak byla ta následující v roce 2013/2014.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x