Druhá nejnižší nezaměstnanost v ČR a ženy s rekvalifikací na svářeče. Jak to vypadá na úřadech práce ve Zlínském kraji?

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
ZLÍNSKÝ KRAJ – I když v únoru došlo k mírnému nárůstu nezaměstnanosti, o 0,3 %, je Zlínský kraj celorepublikově na druhé příčce s nejnižší nezaměstnaností. Prvenství si stále drží Praha. Zájem o volná pracovní místa, kterých je v kraji 8 402, předstihlo zaujetí rekvalifikačními kurzy. Může se tak stát, že z šikovných žen se díky kurzu stanou svářečky nebo řidičky náklaďáků, z mužů potom například pedikéři a kadeřníci.

Ke konci února vedla Krajská pobočka ve Zlíně pro Úřad práce ČR informace o celkem 12 526 uchazečích o zaměstnání. Oproti lednu se jejich počet zvýšil od 38 zájemců o práci. V únoru bylo nově zaevidováno 1 576 osob a během stejného měsíce odešlo z evidence 1 538 uchazečů. Z toho 1 178 nastoupilo do práce a zbytek byl zkrátka vyřazen.

Nezaměstnanost se v jednotlivých okresech měnila různě. Meziměsíční pokles zaznamenal okres Kroměříž, a to o procento. V okrese Uherské Hradiště se nezaměstnanost nezměnila. Meziměsíční nárůst zaznamenaly okresy Vsetín o 0,7 %, a Zlín o 1 %,“ říká ředitelka krajské pobočky Úřadu práce ČR ve Zlíně Miriam Majdyšová.

Podle statistik bylo na konci února ve Zlínském kraji 5 990 žen, které si na úřadu práce hledaly nové zaměstnání. Jejich podíl z celkového počtu uchazečů činil 47,8 %. Znamená to tedy, že co se týká podílu nezaměstnaných žen, vede si Zlínský kraj nejlépe v rámci celé republiky. A to už sedmnáctý měsíc v řadě.

Statistiky zároveň ukazují, že si lidé začínají uvědomovat, jak rychle se trh práce mění. Roste tak zájem o rekvalifikační kurzy. „Na našem webu jsou již dnes stovky různých školení. Jejich nabídku budeme postupně rozšiřovat. Na většinu z nich Úřad práce finančně přispívá či je dokonce zájemcům zcela hradí. Například nyní lidem, kteří chtějí získat digitální dovednosti, můžeme zaplatit rekvalifikace nebo kurz až za 50 000 korun,“ upozorňuje ředitelka Majdyšová.

V rámci aktivní politiky zaměstnanosti na příspěvek dosáhlo 221 lidí, kteří se do rekvalifikačních kurzů přihlásili. Ve Zlínském kraji je zájem o kurzy v oborech, které jsou dlouhodobě na trhu práce nedostatkové, což jsou například pozice ve strojírenství a stavitelství, řemeslné obory a zájem je i o řidiče nákladních aut. Výběr z kurzů je ale opravdu široký. Od pracovníků sociální služby, přes různé řidičské průkazy, kurzy na kadeřníka, kosmetičku, pedikéra, až po svářeče, tatéra nebo psychodynamického kouče.

V roce 2023 bylo ve Zlínském kraji zařazeno do rekvalifikačních kurzů celkem 1 247 osob, dvě třetiny z nich byly ženy. Obsahově převažovaly kurzy práce na PC, včetně účetní a daňové evidence, vysoký počet žen (zhruba pětina) si vybral kurz pro pracovníky v sociálních službách. Nemalá část žen však projevila zájem o kurzy pro ně ne příliš typické. Například 26 žen, které vidí svou pracovní budoucnost za volantem nákladních automobilů, traktorů, případně autobusů, absolvovalo rekvalifikaci a získalo potřebné řidičské oprávnění. Dalších 25 pak nastoupilo do kurzů věnujících se tvorbě www aplikací. V našem kraji jsme podpořili také klientky, které měly zájem o svářečské kurzy. Dle informací vzdělavatele byly prý šikovnější než muži,“ upozorňuje Majdyšová.

V evidenci v únoru bylo taky 1 855 osob se zdravotním postižením, tedy 14,8 % z celkového počtu nezaměstnaných. Do evidence nastoupilo i 594 čerstvých absolventů škol. Ti se na celkové nezaměstnanosti podíleli 4,7 %.

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo 5 332 lidí. Podíl nezaměstnaných osob ve věku 15–64 let vzrostl na 3,2 %, nezaměstnaných žen je 3,1 % a podíl mužů bez práce zůstal na hodnotě 3,2 %.

Pokud jde o volná pracovní místa, těch je po celém kraji rozeseto 8 402, což znamená, že jedno volné místo připadá průměrně na 1,5 uchazeče. Z celkového počtu bylo 725 vhodných pro osoby se zdravotním postižením. Volných míst pro absolventy a mladistvé bylo 2 409. Jako vhodné pro pracovníky ze zahraničí bylo označeno 5 114 pozic, dalších 3 288 toto označení nemělo a směřují tak spíš na zaměstnance z Česka.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x